Pinochet tábornok már nincs életveszélyben

2006.12.06. 7:54

Jobban van hétfői szívinfarktusa után Augusto Pinochet volt chilei diktátor. A santiagoi katonai kórházban közölték, hogy a 91 éves tábornok már képes enni és beszélni.

Már nem válságos az egészségi állapota Augusto Pinochet volt chilei diktátornak, akit a hét végén ért szívinfarktus, és nem sokkal ezt követően megműtötték. A santiagói katonai kórház kardiológiai osztályának vezetője kedden elmondta: a 91 éves beteg állapota kielégítő, és túl van már a krízishelyzeten. Pinochet fel tud ülni, táplálkozik és beszélgetni is képes a környezetében lévő emberekkel, de még az intenzív osztályon ápolják.

Pinochet a múlt hét szombaton ünnepelte születésnapját, amikor életében először ismerte el "politikai felelősségét" az uralma alatt elkövetett cselekményekért. Akkor beszélt rossz egészségi állapotáról is. "Ma, amikor már megvannak számlálva a napjaim, egyértelművé akarom tenni, hogy senkire nem haragszom, és mindennél jobban szeretem a hazámat" - mondta.

A volt tábornokot már többször próbálták bíróság elé állítani az 1973 és 1990 közt általa vezetett diktatúra bűnei miatt, de Pinochet mindig kibújt a felelősség alól, épp romló egészségi állapotára hivatkozva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK