Apróbb sugárzási nyomokat mutattak ki a moszkvai brit nagykövetségen azok a szakértők, akik a Scotland Yardnak a Litvinyenko-ügyben nyomozó rendőreivel együtt érkeztek megelőző biztonsági vizsgálatra.

A moszkvai brit nagykövetségen észlelt sugáradag nem ártalmas a közegészségre, s nem ad okot aggodalomra - közölte a diplomáciai képviselet szerda este az Interfax szerint, hozzátéve, hogy a megszokott rendben folytatja munkáját.

A brit nyomozók orosz ügyészek közreműködésével kikérdezték Dmitrij Kovtunt, egy olyan volt orosz biztonsági tiszt, Andrej Lugovoj üzlettársát, akinek legalábbis közvetett köze lehetett egykori kollégája, Alekszandr Litvinyenko londoni sugárizotópos megmérgezéséhez.

A követség előző nap közölte, hogy átvizsgáltatja egyik helyiségét, miután korábban a képviseleten járt Andrej Lugovoj volt KGB-tiszt. Lugovoj azért tett látogatást a nagykövetségen, hogy személyesen cáfolja felelősségét Litvinyenko halálában.

A brit sajtó által egyértelműen gyanúsítottként kezelt Andrej Lugovoj több ízben találkozott Londonban Litvinyenkóval, mielőtt a volt állambiztonsági tiszt megbetegedett volna. A későbbi vizsgálatok nem hivatalos értesülések szerint minden olyan londoni helyszínen kimutatták a Litvinyenkóval végző polónium 210-es izotóp jelenlétét, ahol Lugovoj megfordult, egyebek mellett a londoni Arsenal futballklub stadionjában, illetve a British Airways légitársaság azon repülőgépein is, amelyeken Lugovoj utazott.

Scaramellát kiengedték a kórházból

Mario Scaramellát, az olasz biztonságpolitikai szakértőt, aki a múlt hónap elején, alig néhány órával Litvinyenko megbetegedése előtt együtt vacsorázott a dezertőr alezredessel egy londoni szusi-étteremben, szerdán kiengedték a kórházból.

Scaramellát múlt pénteken szállították be a londoni University College egyetem klinikájára, miután az ő vizsgálati eredményei is jelentős polónium 210-es szennyezettséget mutattak. Scaramella életkilátásairól ellentmondásos értesülések jelentek meg a brit sajtóban; egyes beszámolók "a nullával határosnak" nevezték életben maradási esélyeit, más jelentések szerint az olasz kilátásai nem rosszak.

Ez utóbbit látszik alátámasztani a hivatalos orvosi vélemény. A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) előző este Londonban kiadott legfrissebb tájékoztatása szerint Scaramella továbbra sem mutatja semmilyen tünetét a sugárbetegségnek, jól van, leletei normálisak, és a sugárszennyeződésre elvégzett külön vizsgálat eredménye is "bíztató". Szerdán a University College klinikájának szóvivője is megerősítette, hogy a páciens semmilyen jelét nem mutatja a sugárbetegségnek.

Litvinyenko és Scaramella november 1-jén ült be a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermébe, ahol az olasz állítólag egy olyan listát adott át Litvinyenkónak, amelyen egykori KGB-s veteránok által meggyilkolni tervezett személyek neve szerepelt. Egyes brit lapok szerint Litvinyenko ezen a listán saját nevét is viszontlátta.

Litvinyenko november 23-án hunyt el mérgezésben, halálát egy rendkívül mérgező radioaktív anyag okozta: polónium 210 végzett vele. Litvinyenko halálos ágyán Vlagyimir Putyint okolta a haláláért, de a Kreml határozottan tagadta, hogy köze lenne az esethez.