Hazaárulásért kezdeményezne büntetőjogi eljárást Romániában Nagy Zsolt kommunikációs és informatikai miniszter, valamint  a lemondott gazdasági és kereskedelmi miniszter ellen Codrut Seres - írja a Népszabadság. A román főügyész a törvény által előírt államelnöki hozzájárulást kéri ehhez.

A vádemelésre készülő főügyész szerint a két gyanúsított tettét azzal követte el, hogy Stamen Stanchev bolgár állampolgárnak - aki külföldi cégek képviseletében privatizációs ügyekben tevékenykedett Bukarestben - titkos adatokat és információkat továbbítottak - írja csütörtöki számában a Népszabadság.  A gyanú szerint ők olyan törvénytervezeteket készítettek, amelyek a Stanchev által képviselt cégeknek kedveztek privatizációs folyamatokban.

Bukarestben a múlt héten privatizációs titkok kiszolgáltatása miatt már letartóztattak négy személyt: két privatizációval foglalkozó kormányszakértőt, továbbá két külföldi állampolgárt, Stanchevet és az amerikai állampolgárságú Vadim Benyatev Don pénzintézeti alkalmazottat.

Tagadta a vádakat az RMDSZ-es Nagy Zsolt, és cáfolta, hogy az általa vezetett tárcánál bármilyen törvénytelenséget követtek volna el. Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy nyilatkozott a napilap szerdai számában: politikai indíttatású akcióról van szó, amelyik egy hosszabb, a romániai magyar érdekképviselet ellen irányuló folyamat része.

Takács hangsúlyozta: első alkalommal történik meg Romániában, hogy hivatalban lévő minisztert hazaárulással vádolnak, és az éppen magyar nemzetiségű.