Főként magyarok jelentek meg azon a brüsszeli meghallgatáson, amelyet a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt rendezett az október 23-i zavargásokról. Az MSZP szerint a Fidesz célja a kormány lejáratása, az ellenzéki párt viszont állítja, kizárólag a jogsértésekre akarják felhívni a figyelmet.

A közel két és fél órás ülésen a zömében magyar hallgatóság előtt két fideszes politikus és két magyar jogvédő számolt be személyes tapasztalatairól.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője az [origo]-nak elmondta: az ülés célja az volt, hogy az Európai Unió figyelmét újra felhívják az október 23-án történt jogsértésekre. A politikus hozzátette: minderre azért van szükség, mert a magyar kormány korábban is csak azt követően indított vizsgálatot a rendőri túlkapások ellen, hogy erről Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi felelőse érdeklődött Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternél. Frattini még október 27-én írt levelet Petrétei Józsefnek, aki ezzel kapcsolatban kedden elmondta: már két válaszlevelet is küldtek a biztosnak, de ebben azt jelezte, hogy a vizsgálat még folyik.

A meghallgatás kapcsán Lévai Katalin MSZP-s európai parlamenti képviselő az MTI-nek elmondta: ismét egy olyan Fidesz-akcióról van szó, amelynek célja a kormány lejáratása. Lévai elmondta: Magyarországon még folyamatban van az október 23-i események nyomán indított vizsgálat. Hozzátette: a tavalyi párizsi zavargások után senkinek nem jutott eszébe, hogy az ügyet az EP elé vigye. Szájer az [origo] azon kérdésére nem tudott válaszolni, hogy a franciaországi zavargások során történtek-e jogsértések, és ha igen, azt vizsgálta-e az EU. A meghallgatást nem tartotta szerencsésnek Szent-Iványi István SZDSZ-es európai parlamenti képviselő sem. A képviselő szerint a rendezvény nem javít Magyarország nemzetközi megítélésén. Szent-Iványi hozzátette: az események politikai vizsgálata a magyar parlament feladata.

A brüsszeli meghallgatáson jelen volt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium két szakértője is, akik találkoztak Frattini biztos kabinetjének tagjaival. A szakértők elmondták: Magyarországon jelenleg is folynak azok eljárások, amelyek az október 23-án történt rendőri intézkedéseket vizsgálják. Ezeket a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le. Egy szakértő bizottság pedig az október 23-i események okait vizsgálja, valamint azt, hogy a rendőrök fellépése megfelelt-e a jogszabályoknak

A Fidesz nem először emelte fel szavát az EU előtt az október 23-i zavargások kapcsán. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, az Európai Néppárt egyik alelnöke, október 24-i strasbourgi beszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a hatalom átlépte a jogállamiság határait, "a megemlékezők ellen brutális rendőri akciót indítottak, erődemonstrációt mutattak be, az ünneplőkkel szemben brutálisan léptek fel, és habozás nélkül törték le az emberi jogokat".

[origo]/MTI