Kémkedéssel gyanúsítanak egy romániai magyar minisztert. A román ügyészség szerint Nagy Zsolt, a román informatikai tárca vezetője és több más érintett egy bolgár üzletemberen keresztül juttatott bizalmas információkat egy nemzetközi tanácsadócégnek, amelyik így jogosulatlan előnyhöz jutott a romániai privatizációban.

"Nemzeti érdekek megsértése" miatt kezdeményezett eljárást Nagy Zsolt román távközlési és informatikai miniszter, illetve Codrut Seres volt ipari és kereskedelmi miniszter ellen Laura Codruta román főügyész. A miniszterek neve egy privatizációs eljárásokhoz kapcsolódó szövevényes korrupciós ügyben merült fel, amit a román sajtó "kémügy" néven emleget.

Az ügy főszereplője Sztamen Sztancsev bolgár üzletember, aki az ügyészség szerint "a nemzetbiztonságot veszélyeztette", mert privatizációs eljárásokkal kapcsolatos bizalmas információkat szerzett meg és adott át Credit Suisse First Boston (CSFB) nemzetközi pénzügyi tanácsadó irodának. Sztancsev és a CSFB négy alkalmazottja ellen már korábban vádat emeltek.

Az ügyben az informatikai és az ipari minisztérium összesen nyolc munkatársa ellen indult eljárás, akik az ügyészség szerint kémkedtek és árulást követtek el. Többek közt vádat emeltek Mihai Radu Donciu, Nagy Zsolt egyik tanácsadója ellen is, mert a feltételezések szerint bizalmas információkat juttatott a CSFB-nak a Romtelecom távközlési cég állami tulajdonú részvényeinek tőzsdei bevezetéséről.

Fotó: MTI
Codrut Seres

Az ügyészség szerint Nagy Zsolt is kapcsolatban állt Sztancsevvel, aki arra kérte, a CSFB kapjon megbízást a román posta átszervezésének lebonyolítására. A miniszter ezt tagadta, és felhívta rá a figyelmet, hogy a szerződést végül nem is a CSFB, hanem egy másik cég nyerte el.

Nagy Zsolt az [origo]-nak azt mondta, hivatalosan semmilyen információt nem kapott még az ügyészségtől, csak a sajtóból értesült az ellene felhozott vádakról. Nagy szerint az informatikai minisztériumban nem voltak privatizációs ügyletek, így nem is lehet érintett a botrányban. A Romtelecom tőzsdei bevezetése teljesen tiszta ügylet volt - állította. A tanácsadót nyílt nemzetközi pályázaton választották ki, Donciu pedig nem férhetett hozzá bizalmas adatokhoz. Nagy szerint ha a rendőrség vagy a titkosszolgálatok valamilyen törvénytelenséget észleltek volna, őt, a minisztérium vezetőjét kellett volna értesíteniük, de ő ilyen jelzést nem kapott.

Nagy politikai támadásnak tartja az ügyet: "Mi más oka lenne, hogy két miniszter neve két hete a sajtóban kering?" - kérdezte. Nem kívánt ugyanakkor válaszolni arra, hogy ha valóban lejárató kampányról van szó, akkor ki állhat emögött. A miniszter a vizsgálat idejére felfüggesztette beosztásából Donciut.

Seres ipari miniszter pedig azután távozott a kormányból, miután a Konzervatív Párt (PC) a hétvégén bejelentette, kilép a koalícióból. A román sajtó szerint a PC döntésének oka a privatizációs "kémbotrány" lehet.

A román miniszterek mentelmi joggal rendelkeznek. Ahhoz, hogy az eljárás elindulhasson Nagy ellen, az államfői hivatal egy különbizottságának döntése szükséges. Tehát Traian Basescu köztársasági elnök kezében van a döntés, hogy engedélyezi-e a vádemelést. A bizottság csütörtökön ülésezik.