Kompromisszumos javaslatot tett Törökország az EU-nak és Ciprusnak. Ankara felajánlotta, hogy egy-egy kikötőjét és repülőterét megnyitja a ciprusi görög járművek előtt. Az EU múlt héten a csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével fenyegette meg Törökországot, ha elzárkózik a teljes nyitás elől. Az új ankarai javaslat ciprusi ellenkezésen bukhat el.

Törökország azt tervezi, hogy megnyitja egy tengeri kikötőjét és egy repülőterét a ciprusi görög járművek előtt - közölte csütörtökön az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország elnöki hivatalának szóvivője. A török Anadolu hírügynökség azonban úgy tudja, hogy Ankara feltételhez kötötte ajánlatát: akkor nyit meg a ciprusi görögök előtt egy kikötőt és egy légikikötőt, ha cserébe a görögök lehetővé teszik, hogy az észak-ciprusi törökök Ercan nevű repülőtere és famagustai kikötője is megnyílhasson a nemzetközi forgalom előtt.

A török külügyminisztérium egy szóvivője csak annyit mondott, hogy tárgyalások folynak a kérdésről Ankara és az EU között, de jelenleg nem oszthat meg semmilyen részletet a sajtó képviselőivel, nehogy veszélyeztesse a tárgyalások sikerét. Az Európai Unió az összes török polgári kikötő és repülőtér ciprusi járművek előtt történő megnyitását szabta egyik feltételként a Törökország uniós tagságáról szóló tárgyalások folytatásához.

Mivel Ankara ezt eddig megtagadta, az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy nyolcat függesszenek fel a 35 csatlakozási fejezet közül, és egyet se zárjanak le, amíg Törökország nem teljesíti a követelést. Az EU most a javaslat pontosítását kéri Ankarától, hogy megállapíthassa: elegendő-e az ajánlat ahhoz, hogy az unió eltekintsen a csatlakozási tárgyalások részleges befagyasztásától.

Törökország nem ismeri el a görög közösség Ciprusi Köztársaságát, amely tagja az Európai Uniónak. A megosztott földközi-tengeri szigetország török megszállás alatt lévő északi részén létrejött Észak-ciprusi Török Köztársaságot viszont csak Ankara ismeri el, a nemzetközi közösség nem.

A ciprusi görög kormány sohasem fog beleegyezni abba, hogy megnyissák Ciprus északi, török megszállás alatti részének repülőterét a Törökországból érkező, illetve oda induló járatokon kívül bármilyen más járatok számára - mondta újságíróknak a nicosiai kormány szóvivője. Jelenleg minden légi járat Törökországon keresztül érkezik az Észak-ciprusi Török Köztársaságba, és az onnan indulók is csak Törökországon át tudnak eljutni máshova.