Bush enyhül, de nem fűlik a foga Iránhoz

2006.12.08. 10:22

Az elmúlt hetekben megszokottnál óvatosabban, kevésbé harciasan nyilakozott George Bush amerikai elnök az iraki helyzetről. A jelek szerint Bush több ponton fejet hajthat a washingtoni politikát élesen bíráló, tekintélyes amerikai bizottság akarata előtt, azt ugyanakkor egyértelművé tette az elnök, hogy a legkényesebb pontokon nem hajlandó változtatni, így például nem akar tárgyalást kezdeményezni Iránnal és Szíriával.

Új megközelítésre van szükség Irakban - jelentette ki George Bush amerikai elnök azután, hogy csütörtökön megbeszélést folytatott Tony Blair brit kormányfővel. Bush ezzel lényegében részben fejet hajtott a tekintélyes amerikai diplomatákból álló, kétpaárti bizottság előtt (Iraqi Study Group - ISG).

Az ISG szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az amerikai külpolitika gyökeres megváltoztatására szólította fel a washingtoni vezetést. Leglényegesebb javaslatai az Irakban harcoló amerikai támadó alakulatok másfél éven belül történő kivonása, illetve a diplomáciai érőfeszítések növelése volt.

A BBC szerint az amerikai elnök távolságtartóan üdvözölte a 79 javaslatot megfogalmazó ISG jelentését. Bush azt mondta, alaposan megfontolja majd a jelentésben leírtakat és a jelek szerint néhány fontos kérdésben engedhet.

Erre utal, hogy a sajtótájékoztatón azt mondta: mindenki számára elfogadható megoldásra van szükség a közel-keleti béke előremozdítása érdekében. Az amerikai elnök hozzáállása még az elmúlt hetekben is harciasabb volt, többször is olyan nyilatkozatokat tett, amikből az derült ki, egyetlen üdvözítő megoldásnak a jelenlegi iraki taktikát tartja.

Több olyan pont is akad azonban a bizottság javaslatai között, amihez láthatóan nem fűlik Bush foga. Ilyen például a Szíriával és Iránnal folytatandó, közvetlen tárgyalások megkezdése a közel-keleti béke érdekében.

"Ha szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni az Egyesült Államokkal, akkor nagyon egyszerű a helyzetük: hozzanak meg pár olyan döntést, ami a békét segíti és nem újabb konfliktust szít" - mondta Bush, ami a legkisebb engedményt sem teszi az amerikai diplomácia által folyamatos támadás alatt tartott Szíria és Irán számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK