Londoni hotelben mérgezhették meg a kémet

2006.12.08. 14:11

Feltehetően a londoni Millenium Hotelben - ahol néhány honfitársával teázott november elején - mérgezhették meg Alekszander Litvinyenko kiugrott orosz kémet. Erről a brit Times adott hírt rendőrségi forrásokra hivatkozva. A Scotland Yard gyanúját erősíti, hogy a hotelben több alkalmazott szervezetében is kimutatták az exkém halálát okozó anyagot. A rendőrök szerint a méregkoktélt is a szálloda egyik szobájában keverték.

A Scotland Yard gyanúja szerint nem az eddig legvalószínűbb helyszínnek tekintett londoni szusi-éteremben, hanem a Millennium szállodában mérgezték meg Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tisztet - írja a Times. A brit lap szerint a halálos sugárkoktélt a hotel egyik vendégszobájában keverhették.

A brit egészségvédelmi hatóság (HPA) előző este jelentette be, hogy a nyugat-londoni Grosvenor Square-en, az amerikai nagykövetség közelében lévő Millennium Hotel hét alkalmazottjának vizeletmintájában polónium 210-es izotóp jelenlétét mutatták ki. Ezzel a radioaktív anyaggal ölték meg az orosz állambiztonság (FSZB) Londonba dezertált, volt alezredesét. A szálloda volt az egyik első londoni helyszín az immár csaknem kéttucatnyi közül, ahol a Litvinyenko halála ügyében nyomozó hatóságok kimutatták a polónium 210-es jelenlétét.

Korábbi, nem hivatalos médiaértesülések szerint az érintett londoni helyszínek közül a legerősebb sugárzást éppen a Millenniumban mérték; a sugárzás intenzitása állítólag meghaladta a még ártalmatlannak tekintett dózis felső határát. Litvinyenko állítólag ebben a szállodában beszélgetett és teázott két orosszal november 1-jén. Egyikük Andrej Lugovoj egykori KGB-ügynök volt, aki korábban a november végén szintén mérgezéses tünetekkel kórházba szállított Jegor Gajdar, egykori orosz miniszterelnök testőreként szolgált, és akit a brit sajtó egyöntetűen a Litvinyenko-gyilkosság fő gyanúsítottjának tart.

A Times szerint az HPA összesen 250 olyan vendéget próbál sürgősen felkutatni, akik november 1-jén megfordultak a Millennium Hotelban, a Pine Barban (Fenyő Bár). A lap által idézett egészségügyi szakértők szerint meglepő, hogy a hét alkalmazottban hasonló mértékű szennyezettséget mutattak ki, mint Litvinyenko feleségének, Marinának a szervezetében. Az egészésgügyisek szerint a néhai FSZB-ügynök özvegyének, illetve a szállodai alkalmazottaknak az egészségére rövid távon nem, de hosszabb távon csekély mértékben kockázatot jelenthet a sugárzó anyag.

A Times által idézett nyomozók szerint a Litvinyenkónak beadott méregkoktélt valószínűleg a Millennium egy negyedik emeleti vendégszobájában keverték. A szobában, amelyben a kérdéses időszakban egy orosz lakott, "jelentős mennyiségben" mutatták ki a polónium 210-es nyomait. A Scotland Yard úgy véli, hogy Litvinyenkót először a londoni Piccadilly egyik szusi-éttermében próbálták megmérgezni, ez a kísérlet azonban nem sikerült. A szakértők minden olyan helyen kimutatták a polónium 210-est, ahol Litvinyenko a Millenniumban elfogyasztott tea után megfordult. A brit lap szerint, ha Litvinyenko italába tették a mérget, a poharából elpárolgó folyadékot mindenki belélegezhette, aki a bárban tartózkodott, főleg az alkalmazottak, akik a legtöbb időt töltötték a helyiségben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK