Egy ember meghalt egy algériai merényletben

2006.12.10. 22:31

Merényletet követtek el vasárnap külföldi olajipari dolgozókat szállító buszok ellen az algériai főváros közelében, az akcióban egy ember életét vesztette, kilencen - köztük nyugatiak - megsérültek - közölték biztonságiak.

A sebesültek között egy helyi lakoson kívül négy brit, két libanoni, egy amerikai és egy kanadai állampolgár van. Az egyik libanoni sérült állapota súlyos. Beszámolók szerint az amerikai KBR (Kellog, Brown and Root) Halliburton-fiókvállalat és az algériai Sonatrach olajvállalat közös leányvállalatának, a BRC-nek (Brown Root and Condor) a buszait érte támadás Algírtól tíz kilométerre nyugatra, Busáviban, egy szorosan őrzött, előkelő negyedben, ahol az algériai kormány több tagja is lakik.

A merénylők kora este pokolgépet robbantottak a dolgozók szálláshelye, a Sheraton szálló felé tartó buszok útvonalán, megölve az első busz sofőrjét, majd tüzet nyitottak a mögötte haladó másik járműre, ennek azonban sikerült elmenekülnie. A biztonsági erők lezárták az egész városrészt.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett, de a helyiek iszlamistákat sejtenek a merénylet hátterében.

Az algériai hatóságok szerint ma már csak egy fegyveres szervezet aktív az észak-afrikai arab országban, mégpedig az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC). A szervezet nemrégiben azzal fenyegetőzött, külföldi érdekeltségek ellen fog támadásokat végrehajtani Algériában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK