Megszökött észak-iraki börtönéből Szaddam Huszein iraki exdiktátor unokaöccse, aki a felkelők pénzelése és fegyverrel való ellátása miatt kiszabott életfogytiglani büntetését töltötte.

Ajman Szabávi - Szaddam Huszein féltestvérének, a diktatúra alatt a titkosszolgálatot irányító Szabávi Ibrahím Haszan at-Tikrítinek a fia - szombat délután lépett meg egy rendőrtiszt segítségével a Moszultól 70 kilométerre nyugatra fekvő börtönből.

Ajman Szabávit 2005 májusában fogták el Szaddam Huszein szülővárosa, Tikrít közelében, és - Szíria felőli - illegális határátlépésért az év végén 15 évre ítélték. Korábban már illegális fegyverbirtoklás és robbanószerkezetek gyártása címén életfogytiglani szabadságvesztést kapott.

Mint az iraki kormánykörökből kiszivárgott, Szabávi különösen aktívan támogatta a szunnita felkelőket, robbanóanyaggal, fegyverrel és pénzzel látva el őket. Az Egyesült Államok 2005 júliusában elrendelte Szabávi és Szaddám Huszein öt másik unokaöccse vagyonának befagyasztását.

Szabávi apját 2005 februárjában sikerült kézre keríteni, ő volt a 36. a 2003 tavaszán megdöntött Huszein-rezsim 55 legkeresettebb figurája közül.