Sérti Irak szuverenitását az amerikai vizsgálóbizottság jelentése és az abban felvázolt megoldási javaslatok. Dzsalal Talabani iraki elnök szerint a jelentés kiskorú gyarmatként kezeli Irakot.

"Teljes egészében" elutasítja Dzsalal Talabani iraki elnök az Egyesült Államok Irak-stratégiájának megváltoztatását javasló Baker-Hamilton bizottság jelentését, mert az szerinte sérti Irak szuverenitását.  Az elnök vasárnap, bagdadi rezidenciáján újságírók előt arról beszélt, hogy a Hamilton-Baker jelentés igazságtalan, és veszélyes pontokat tartalmaz. 

A kurd nemzetiségű Talabani különösen ellenzi, hogy a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein idején állampártként működő Baasz párt tagjait bevonják a politikai folyamatba. "Ez ellenkező irányba mutat, mint az a hosszú harc, amelyet az iraki nép a diktatúra ellen folytatott" - mondta.

Hasonlóképpen bírálta azt a javaslatot is, hogy az amerikai kormány helyezze kilátásba támogatása megvonását arra az esetre, ha a bagdadi kabinet nem ér el jelentős haladást a biztonság megteremtése és a nemzeti megbékélés terén. "Ez annyi, mintha Irakot kiskorú gyarmatként nem pedig szuverén államként kezelnék" - vélekedett.

A Baker-Hamilton bizottság szerdán közzétett jelentésében többek között az amerikai csapatok kivonását javasolta Irakból 2008-ig, valamint egy diplomáciai offenzívát, amely magában foglalná az Iránnal és Szíriával folytatandó tárgyalásokat is.