Tengeri csatára készülnek a bálnák harcos védői

2006.12.11. 13:14

Két környezetvédő szervezet is arra fenekedik, hogy megzavarja a japán bálnavadászokat a december végén kezdődő új vadászati idényben. A japánoknak öt hajója tart az Antarktisz partjai felé, ahol 950 bálnát akarnak elejteni, de a Greenpeace és a Sea Sheperd hajókat indított ellenük. Ádáz küzdelemre lehet számítani, eddigi nyilatkozataiban ugyanis mindkét fél közölte: számos eszközt bevetnek, hogy útját állják a másiknak.

Öt japán bálnavadászhajó tart az antarktiszi vizek felé, hogy a japán kormány Cetkutató Intézete (ICR) számára levadássza az 2006/2007-es idényre szóló 950 bálnás kvótát. A japán bálnavadászoknak azonban nem csak a hatalmas tengeri emlősökkel és a világ legbarátságtalanabb vizeivel kell megbírkózniuk, hanem környezetvédők kis flottájával is. A Greenpeace és a Sea Sheperd Conservation Society ugyanis maga is hajókat indított útnak, fedélzetükön helikopterekkel, gumicsónakokkal és több mint száz önkéntessel.

A csata várhatóan ádáz lesz, legalábbis az előzetes nyilatkozatok ezt jelzik: "A Greenpeace és a Shea Sheperd ökoterroristák. Veszélyesen és jogellenesen cselekednek. Nagyon aggódunk, hogy egyre több elkeseredett módszert vetnek be. A Sea Sheperd közölte, felkészültek arra, hogy lerohannak minket, és attól tartunk, veszélybe sodorják hajóink legénységét és kutatóinkat. Minden rendelkezésünkre álló módon megpróbáljuk ezt megakadályozni" - közölte az ICR szóvivője. Az intézet szerint akár a japán kormány is közbelép, ha úgy adódik a helyzet.

A kaliforniai központú Sea Sheperd részéről nyilatkozó Paul Watson szerint valóban készek a csatára. "Azt hiszem, idén sokkal forróbb lesz a helyzet odalent délen. Feltett szándékunk, hogy akár biztonságunk kockáztatásával is megóvjuk a bálnákat. Bűncselekménynek tekintjük (a japán bálnavadász-flotta) akcióját, és a bűncselekmények erőszakos közbelépést igényelnek. Ez a bűncselekmény elleni igazolható fellépés esete" - idézte a Guardian. A szervezet az elmúlt 25 évben legalább 10 bálnavadász- és más hajót süllyesztett el, gyakran úgy, hogy saját hajójukkal nekihajtottak a másiknak. Mostani akciójukat csak "Leviatán hadműveletként" emlegetik.

A japán bálnavadászoknak az előző bálnavadászidényben sikerült lerázniuk üldözőiket, és több mint 900 bálnát ejtettek el zavartalanul. A Sea Sheperd ezért most két hajót, a lassabb Farley Mowatot és az amerikai parti őrség egykori cirkálóját, a Sireniant küldi a térségbe. A szervezet nyíltan is azzal fenyeget, hogy ha a japánok erőszakosak lesznek, akkor ők is bedurvulnak. "Úgy tűnik, ott leszünk a védett antarktiszi vizeken, készen arra, hogy megütközzünk a japán flottával december utolsó hetében" - közölte Watson.

Ám hiába hajózik arrafelé a Greenpeace is, nem várható, hogy a két környezetvédő szervezet összefog a japán bálnavadászokkal szemben. A Greenpeace ugyanis eleve közölte, ők ódzkodnak a fizikai erőszaktól, amely ellentétes alapelveikkel, jóllehet ők is a leggyorsabb hajójukat küldik a déli vizekre. A Sea Sheperd-es Paul Watson pedig - maga is a Greenpeace alapítóinak egyike - egyszerűen csak "a környezetvédelmi mozgalom AVON-os hölgyeinek" titulálja a másik csoportot.

Kemény tengeri csatákra lehet számítani az Antarktisz partjainál, ahol a nemzetközi Bálnavadászati Bizottság soros elnöki tisztjét idén nyáron átvevő Japán szeretné eltörölni a 20 éve meghatározott kvótákat, elsősorban a púpos bálna vadászatának tilalmát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK