A rendőrség vizsgálja a kizárt magyar oktatók ügyét

2006.12.12. 17:32

A román rendőrség vizsgálatot indított a kolozsvári egyetem két korábban kizárt magyar oktatója ellen, akiket az intézmény rongálással vádol magyar nyelvű feliratok elhelyezése miatt. A rendőrség egyelőre még a tényállást sem állapította meg.

Rendőrségi kihallgatásra hívták be kedden a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) két tagját, Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusokat azután, hogy feljelentést tett ellenük rongálás vádjával a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). Hantz Péter elmondta: a meghallgatáson közölték a rendőrökkel, hogy nem hajlandók nyilatkozni nekik, mivel az egész ügyet "meghurcoltatásuknak" tekintik.

A két oktatót azért jelentette fel az egyetem, mert Hantz Péter november közepén saját kezűleg helyezett el néhány magyar nyelvű feliratot a BBTE épületeiben. Ezeket a felsőoktatási intézmény személyzete eltávolította.

Az önálló állami magyar egyetemért és a BBTE-n különálló magyar karok létrehozásáért küzdő BKB szóvivője arra hivatkozva cselekedett, hogy az egyetem szenátusa 2005-ben elrendelte: azokon a karokon és tanszékeken, ahol magyar és német nyelvű oktatás is zajlik, háromnyelvű - román, magyar és német - feliratokat kell elhelyezni. Ennek a rendeletnek azonban a BBTE a mai napig sem szerzett érvényt.

Somai László ügyvéd szerint a vizsgálat egyelőre csak a nyomozási fázisban tart, még a bűncselekmény besorolása sem történt meg, ezért a nyomozók egyelőre hivatalosan semmivel nem gyanúsítják a két oktatót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK