Beelőzték a törököket uniós csatlakozásban a horvátok

2006.12.12. 6:45

Hétfőn lezárta az EU a csatlakozási tárgyalások második fejezetét Horvátországgal. Az év végéig várhatóan további két fejezetben indulnak el a tárgyalások. A horvátok ezzel megelőzték a törököket, akikkel egy napon kezdték meg a csatlakozási egyeztetéseket az EU-val. Megfigyelők szerint a lépés jelzés a Ciprus ügyében vonaokodó Törökország felé.

Horvátország hétfői brüsszeli bejelentés szerint lezárta a második fejezetet az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokon, megelőzve ezzel Törökországot, amely egyelőre még csak egy fejezeten van túl a harmincötből.

z oktatási és kulturális ügyek lezárását az év végéig még három - a gazdasági és pénzügyi politikáról szóló, a vállalkozás- és iparpolitikáról szóló, valamint a vámunióról szóló - fejezet megnyitása követi - közölte hátfőn Brüsszelben Erkki Tuomioja, a soros EU-elnök Finnország külügyminisztere.

Noha az EU szerint a horvát és a török csatlakozás két egymástól teljesen elkülönülő folyamat, megfigyelők szerint a hétfői brüsszeli lépés jelképes jelentőségű: szétválasztotta egymástól a csatlakozási tárgyalásokat tavaly ősszel ugyanazon a napon megkezdő két országot, és ezzel megmutatta Ankarának, hogy mekkora politikai árat kell fizetnie azért, hogy nem hajlandó megnyitni kikötőit és repülőtereit az EU-tag Ciprus előtt.

Horvátország célja, hogy 2009-ben beléphessen az Európai Unióba, Törökország viszont az általános vélekedés szerint leghamarább is csak tíz év múlva válhat taggá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK