Busht piszkálta búcsúbeszédében Annan

2006.12.12. 13:59

Az Egyesült Államokat és George Bush amerikai elnököt kritizálta utolsó, ENSZ-főtitkárként mondott beszédében Kofi Annan. A világszervezet év végén leköszönő főtitkára az ENSZ létrejöttéért sokat tett Truman elnökkel példálózott.

"Egy nemzet sem biztosíthatja be magát mások feletti felsőbbséggel" - mondta Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfői búcsúbeszédében, az Egyesült Államokban. Az év végén leköszönő főtitkár szerint az országoknak elszámoltathatóknak kellene lenniük tetteikért, ezt pedig egyedül az ENSZ biztosíthatja. Megfigyelők az Egyesült Államok éles kritikáját olvassák ki a beszédből, amely Annan utolsó nagy beszéde volt, melyet mint a világszervezet vezetője mondott - írja a BBC.

Annan az iraki háború ellen érvelt, és felszólította az USA-t, hogy vállalja fel természetes és történelmi szerepét mint felelősségteljes vezető hatalom. A kritika mellett ugyanakkor elismerően is szólt az Egyesült Államokról, amely a "globális emberi jogi mozgalom élharcosa", ám hozzátette, hogy "csak akkor maradhat az, ha tartja magát alapelveihez - a terrorizmus elleni harcot is beleértve... Amikor úgy tűnik, hogy feladja saját ideáljait és céljait, azzal összezavarja barátait, akik természetesen aggódni kezdenek."

Annan szerint az USA jelenlegi helyzete a világban "felmérhetetlen lehetőségeket" ad neki a demokrácia alapelveinek globális elterjesztésében, de nincs szó a nyugati és a keleti civilizáció közötti ütközetről. "Az egész civilizáció léte forog kockán, és csak akkor menthetjük meg, ha az összes nép összefog ennek érdekében" - mondta.

Szimblikus az utolsó főtitkári beszéd előadásának helyszíne: Truman elnök könyvtára. Harry S. Truman ugyanis sokat tett az ENSZ létrejöttéért annak idején, miközben kései utódja - George Bush - a világszervezet egyik legkeményebb kritikusa. Annan beszédében is többször megemlítette Trumant és politikáját.

"Az amerikaiaknak - akárcsak az emberiségnek - olyan működőképes globális rendszerre van szükségük, amelynek segítségével közösen nézhetnek szembe a világ népei a globális kihívásokkal. És működtetéséhez még mindig egy, a trumani hagyományokat követő előrelátó amerikai vezetőért kiált a rendszer... Abban reménykedem, és azért imádkozom, hogy Amerika mai és jövőbeli vezetői eleget tesznek ennek" - mondta Kofi Annan, akinek helyét január elsejével a koreai Ban Ki-Mun veszi át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK