Asszonyokkal rázná fel a Vatikánt a különc ördögűző

2006.12.12. 11:15

A pápa egyik bizalmasa magyarázkodásra kényszerült, mert megemlítette, hogy a papi nőtlenséggel kapcsolatos szigort idővel enyhítheti az egyház. Miközben mindenki azt találgatja, hányadán áll a vatikáni vezetés a cölibátussal, a valaha volt egyik legkülöncebb főpap, a zambiai Emanuelle Milingo nyílt támadást intézett Róma ellen: a papi nőtlenség eltörlését követelő szervezete élén sorra avat pappá házas embereket. Az elmúlt évtizedek egyik leghíresebb ördögűzője mindig előrukkol valami újjal. Ha nem épp a Gonosszal viaskodik, akkor saját házasságát egyengeti vagy épp afrikai népdalokat énekel.

Mise egy milanói templomban. Hatalmas a tömeg, több száz hívő zsúfolódott össze, de lehetnek akár 2-3 ezren is. A hangulat hátborzongató. A tömegből néha-néha hangos ordítás tör elő, egyesek vonaglanak, miközben az apró fekete pap az oltár mellett szent szövegeket mormol. Emanuelle Milingo érsek a hívőkben lakozó ördöggel viaskodik.

A leírások szerint körülbelül ilyen volt a hangulat az 1990-es években, amikor a zambia Lusaka egykori érseke feltűnt egy-egy olasz városban, hogy segítsen a hívőknek megszabadulni az őket megszálló gonosztól. Milingo praktikáit a Vatikán sosem nézte jó szemmel. Az egyház tiltja a tömeges ördögűzést, ráadásul mindössze egy szűk körű római testületnek van pápai felhatalmazása arra, hogy ilyen szertartásokat végezzen, Milingo pedig sosem volt tagja ennek.

Mégis, amikor az 1990-es évek közepén az ördögűzések hangulatától megrettent milanói elöljárói letiltották a hasonló akciókról, 4500 ember írt kérelmet, hogy folytathassa ördögűző tevékenységét. "Az emberek tisztában voltak vele, hogy az én ajándékom minden kétségen túli..., de az egyház kivetett magából. Néhány püspök olyan magasra ugrott, amikor a nevemet hallotta, hogy már azt hittem, az egyház mégis rugalmas" - ironizált eltiltásán Milingo.

A vatikáni körökben nyilvánosan egyszerűen csak szórakoztató különcnek vagy szenzációhajhász szereplés-mániásnak titulált 76 éves Emanuelle Milingo többször borsot tört már az egyház orra alá. Két évtizeden át a fentihez hasonló ördögűzésekkel, illetve afrikai tömeges gyógyító szertartásokkal borzolta a Vatikán idegeit, 1983-ban pedig maga kérte felmentését az érseki szolgálat alól, hogy az ördögűzésnek szentelhesse minden idejét. Rontotta a viszonyát Rómával az is, hogy szívesen kérkedett különös akcióival. Saját elmondása szerint előfordult, hogy telefonon keresztül áldott meg egy szoptatós anyát, akinek azonnal megindult korábban elapadt teje.

Az egyházi vezetés nem is igazán tudta, hogy mit tegyen Isten különc bárányával: hol engedték, hadd menjen a saját feje után, hol letiltották, hol szigorú házi őrizet alá vonták, hol kiközösítéssel fenyegették. Megállítani azonban sosem tudták, ami öt éve hatalmas botrányhoz vezetett: Milingo megházasodott.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK