Tizenkilencezren lelték halálukat Szarajevó ostrománál

2006.12.12. 18:50

Csaknem 19 ezer ember, köztük megközelítőleg kétezer gyerek vesztette életét Szarajevó 1992 és 1995 közötti ostromában. Az ostromló szerb erők 14 milliárd eurónyi kárt okoztak a boszniai fővárosnak és lakosságának - közölte kedden a veszteségek felmérését végző szakértői csoport.

Boszniai szakértők 1996 óta gyűjtenek adatokat az ostrom okozta veszteségekről. A szakértők vállalatok, intézmények, magánszemélyek sokaságát kérdezték ki töviről hegyire az 1417 napig tartó ostrom roppant pusztításáról.

Szinte folytonosan záporoztak Szarajevóra és 340 ezres lakosságára a tüzérségi lövedékek és a gépfegyverek lövedékei - mondta kedden nyugati újságíróknak Duljko Hasic szakértő, aki tanulmányt írt a kérdésről az összegyűjtött adatok alapján. Nemcsak épületek dőltek romba, az ostrom tönkretette a boszniai főváros közműveit is - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a 14 milliárd eurós összeg csak a közvetlen háborús károkat foglalja magába, a közvetetteket - például a kiesett termelés miatt elmaradt jövedelmeket vagy a szarajevói cégek külföldi piacainak elvesztését   - nem. Nem vették bele ebbe a veszteségmérlegbe a leégett Nemzeti Könyvtár ritka és értékes könyveinek pusztulását vagy a szintén felgyújtott Keleti Tanulmányok Intézetének megsemmisült régiséggyűjteményét - ezek értékének felbecsülése még hátravan. 

Hasic közlése szerint tanulmányának fő célja a tények megállapítása, de a mű esetleg hivatkozási alapja lehet kártérítési követeléseknek is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK