Újra golyózáporral tárgyal a Fatah és a Hamász

2006.12.12. 15:59

Lövöldözéssé fajult egy gázai tüntetés. A Fatah támogatói három kisgyerek hétfői lemészárlása miatt tiltakoztak, néhány fiatal pedig kővel dobálta meg a rivális Hamász híveit. Ezután lövések dördültek el. A Fatah szerint a Hamász emberei lőttek, a Hamász szerint pont fordítva történt minden.

A Hamász fegyveresei tüzet nyitottak a rivális Fatah mozgalom tüntetőire a Gázai övezet déli részén, megsebesítve négy embert. A tüntetők annak a három gyermeknek a halála ellen tiltakoztak, akiket hétfő reggel gyilkoltak meg apjuk autójában útban az iskola felé.

A 6 és 10 év közötti gyermekek apja, Baha Balusa, a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett Fatah tagja, magas rangú hírszerzőtiszt, ezért a szervezet tisztségviselői úgy vélik, hogy Hamász-aktivisták zúdították a golyózáport a gyermekeket szállító járműre.

Száleh Hammád helyi Fatah-vezető elmondta, hogy a demonstráció békés volt, leszámítva néhány gyereket, akik kődobálással provokálták a Hamász fegyvereseit, ám "ez még nem adhat okot a lövöldözésre". Iszlám Saván Hamász-szóvivő ugyanakkor tagadta, hogy a szervezet tagjai bárkire tüzet nyitottak volna Hán-Júniszban, sőt azt állította, hogy a tüntetők lőttek rájuk, illetve támadták meg őket kövekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK