Folytatódik az erőszak a Gázai övezetben

2006.12.13. 20:14

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin férfit szerdán a Gázai övezet határa közelében: ez az első halálos kimenetelű incidens az övezetben a tűzszünet két és fél héttel ezelőtti életbe lépése óta.

Palesztin kórházi források szerint a 24 éves férfit - a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom tagját - Gáza város keleti részén érte halálos fejlövés, nem messze az övezet és Izrael határától. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy katonái tüzet nyitottak egy fegyveres férfira, aki megközelítette a határkerítést.

Ez volt az első halálos kimenetelű izraeli-palesztin incidens a Gázai övezetben azóta, hogy november 26-án tűzszünet lépett életbe a szemben álló felek között. A palesztin biztonsági erők a tűzszüneti megállapodásban vállalták, hogy megakadályozzák az övezetből Izrael ellen indított palesztin rakétatámadásokat, cserében az izraeli katonák kivonulnak az övezetből és beszüntetik a palesztin célpontok elleni támadásaikat. A fegyvernyugvás életbe lépése óta palesztin fegyveresek mindazonáltal 21 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a zsidó állam területére, de egyik támadás sem követelt áldozatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK