Ittas volt a Diana hercegnő sofőrje

2006.12.13. 23:28

Tájékoztatta szerda este a Scotland Yard a néhai Diana hercegnő két fiát annak a csaknem három éves vizsgálatnak az eredményéről, amely anyjuk halálának körülményeit volt hivatva feltárni, és amelyet hivatalosan csütörtök délután hoznak nyilvánosságra.

Diana, Károly brit trónörökös akkor már elvált felesége Párizsban vesztette életét 1997. augusztus 31-ének hajnalán, amikor az őt szállító Mercedes igen nagy sebességgel egy közúti aluljáró pillérének csapódott. A szerencsétlenségben meghalt Diana akkori barátja, Dodi Fayed, Mohamed Fayednek, a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló brit-egyiptomi tulajdonosának fia, valamint az autót vezető Henri Paul, a Ritz helyettes biztonsági főnöke is.

A hat évig tartó francia hivatalos nyomozás azzal a megállapítással zárult csaknem három éve, hogy baleset történt, amelyet az ittas és erős depresszióellenes szerek hatása alatt is álló Paul okozott gyorshajtásával.

A francia vizsgálat lezárultával szinte azonnal megkezdődött a hivatalos brit nyomozás, amelyet Lord John Stevens, a Scotland Yard tavaly leköszönt volt főparancsnoka vezetett. Lord Stevens már a brit vizsgálat első napjaiban, feltűnést keltő nyilatkozatában azt mondta: a hercegnő halálával kapcsolatos összeesküvési "feltételezéseket" is ki kell vizsgálni.

Diana halálát szinte annak pillanatától kezdve összeesküvés-elméletek övezik. Ezek fő szítója Mohamed Fayed, aki a párizsi szerencsétlenség óta hangoztatja azon meggyőződését, hogy merénylet történt. Ennek indoka szerinte annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól - vagyis az ő fiától, Dodi Fayedtől - származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba.

Diana, akinek Károly trónörököstől született két fia, Vilmos és Harry a második, illetve a harmadik a brit trónöröklési sorrendben, állítólag már terhes volt Dodi Fayedtől a párizsi katasztrófa idején, bár ezt a francia orvos szakértők rendre cáfolják.

A Stevens-vizsgálat jelentéséről előzetesen kiszivárgott értesülések szerint az összegzés egyértelműen leszámol minden összeesküvés-elmélettel, és DNS-tesztek eredményeivel alátámasztva állapítja meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr súlyos mértékű ittassága és egyidejű gyógyszeres befolyásoltsága, valamint gyorshajtása okozta. A külön elvégzett DNS-vizsgálat kizárta annak az elterjedt feltételezésnek a helytállóságát is, hogy a gépkocsit vezető Henri Paul vérmintáját annak idején - éppen az ittasság megállapítása végett - elcserélték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK