Már 400 millió eurót keresnek a Siemensen

2006.12.13. 12:49

Egyre nagyobb méreteket ölt a Siemens-botrány. A német hatóságok szerint akár 400 millió eurót is kifizethetett az elektronikai óriáscég kenőpénzként. A müncheni rendőrség pedig már vizsgálja az igazgatótanács egyik volt tagjának érintettségét is.

Tovább gyűrüzik a Siemens-botrány. A müncheni hatóságok megerősítették, hogy vizsgálati fogságban tartják a mind szerteágazóbb korrupcióval vádolt cég igazgatótanácsának egyik volt tagját. Thomas Ganswindt ellen kollégái tehettek terhelő vallomást, a hatóságok ennek nyomán vették őrizetbe, attól tartva, hogy külföldre menekül.

A bajor igazságügyi minisztérium egyik képviselője közölte: Ganswindt ellen az a vád, hogy tudott különböző fantomcégek létrehozásáról, illetve a megvesztegetési pénzek kifizetéséről, és - hallgatólagosan együttműködve - semmit nem tett ezek megakadályozása érdekében.

A Siemens által törvénytelenül kifizetett pénzek nagysága a feltételezések szeirnt meghaladja a 400 millió eurót. A korrupciós ügylet mintegy két héttel ezelőtti kirobbanásakor még csak 20 millióról volt szó. Ezen túlmenően a Siemens állítólagos adóhátraléka több mint 160 millió euró.

A hatóságok a cég több mint tíz korábbi és jelenlegi alkalmazottját gyanúsítják azzal, hogy az elmúlt mintegy hét évben megrendelések elnyerése fejében megvesztegetési pénzeket utaltak át több európai, afrikai és ázsiai ország számára. Az átutalások elsősorban svájci, liechtensteini és osztrák bankszámlákon keresztül történtek.

Thomas Ganswindt eddig a legmagasabb rangú Siemens-beosztott, aki belekeveredett a botrányba. A részvényesek közül ugyanakkor mind többen gyanúsítják a konszern volt vezetőjét, Heinrich von Pierert is azzal, hogy tudott a történtekről. Pierer jelenleg a cég tevékenységét ellenőrző felügyelőbizottság élén áll, egyik élharcosa az ellenőrzések fokozásának, és minden vádat visszautasít.

Klaus Kleinfeld, a Siemens jelenlegi elnöke a hét elején külföldi szakértőket kért fel a pénzügyek ellenőrzésének segítésére. A müncheni főügyészség szóvivője szerdán közölte, hogy a nyilvánosságot az elkövetkező napokban tájékoztatják a Siemensnél folyó vizsgálatok állásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK