Elveszíthetik többségüket a demokraták a szenátusban

2006.12.14. 1:55

Valószínűleg szélütés érte helyi idő szerint szerdán Washingtonban Tim Johnson amerikai demokrata párti szenátort, a politikust kórházba szállították. Ha a szenátor hosszabb ideig ott maradna, helyét republikánus politikus foglalná el, ami patthelyzetet, de a szenátus elnökének szavazatával republikánus többséget is jelentene szavazáskor.

A George Washington egyetemi kórházba beszállított szenátor, aki december 28-án tölti be a hatvanat, Dél-Dakota állam képviseletében második megbízatását tölti az amerikai Kongresszus felsőházában.

Rosszullétének politikai következménye lehet: a Demokrata Párt elveszítheti a novemberi választások eredményeként elért 51-49 arányú többségét a szenátusban. Ha ugyanis Johnson szenátor nem tud megjelenni az új összetételű szenátus január 4-i alakuló ülésén, valakit ki kell nevezni a helyére.

A helyettes személyéről a dél-dakotai szabályozás szerint a kormányzó dönt. Ha a tisztséget jelenleg betöltő republikánus Michael Rounds republikánus politikust jelöl Johnson helyére, 50-50-re módosul az erőviszony a szenátusban a demokrata pártiak és a republikánusok között. Szavazategyenlőség esetén pedig a szenátus elnökének, vagyis Dick Cheney - republikánus - alelnöknek a szavazata dönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK