John Kerry párbeszédet sürget Iránnal és Szíriával

2006.12.14. 19:54

Az amerikai kormány folytasson párbeszédet Szíriával és Iránnal - szorgalmazta John Kerry amerikai szenátor, volt demokrata elnökjelölt csütörtökön Kairóban.

Kerry Ahmed Nazif egyiptomi kormányfővel folytatott megbeszélése után arról is beszélt újságíróknak, hogy megítélése szerint bajba jutott az amerikai diplomácia a Közel-Keleten. A szenátor szerint ennek részben az az oka, hogy Washington nem hallgatott a térségbeli országokra. A politikus felidézte, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2002-ben megjósolta, katasztrófához vezet majd Irak amerikai lerohanása. - "Őszintén szólva több embernek kellett volna rá hallgatnia" - jegyezte meg.

Forrás: EPA

John Kerry Hoszni Mubarakkal tárgyalt

Kerry emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak komoly vitái vannak Iránnal és Szíriával, mindazonáltal fontosnak vélte a párbeszéd megkezdését.

Bush elnök, aki mindeddig ellenállt az Iránnal és Szíriával párbeszédet szorgalmazó nyomásgyakorlásnak, szerdán közleményben szólította fel Szíriát, hogy bocsásson szabadon minden politikai foglyot és hagyjon fel a Libanon szuverenitásának aláásását célzó erőfeszítésekkel.

Washington azzal is vádolja Szíriát, hogy átengedi határán az Irakba tartó harcosokat és fegyverszállítmányokat; Damaszkusz ezt cáfolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK