Több tízezren tüntettek pénteken Nápolyban az ellen tiltakozva, hogy a helyi maffia, a Camorra befolyást gyakorol a dél-olaszországi nagyváros gazdasági életére. Nápoly működését sztrájk bénítja meg.

Olasz tömegtájékoztatási eszközök beszámolói szerint a tüntetők a város központjába vonultak, és transzparenseiken törvényességet követeltek. Az egybegyűltekhez a legfontosabb országos szakszervezetek vezetői szóltak. A szervezők szerint a tiltakozók száma a 100 ezret is meghaladhatta, és a tömegben egyaránt voltak, munkások, munkanélküliek, nyugdíjasok és főként fiatalok.

Guglielmo Epifani, a baloldali Cgil szakszervezet vezére azt hangsúlyozta, hogy a törvényességért folytatott küzdelem elérheti célját, ha bíznak a harc kimenetelében. Raffaele Bonanni, a keresztény Cisl szakszervezet vezetője pedig felszólította a az intézményeket, hogy álljanak az erkölcsi megújulás élére.

A tüntetéssel egy időben a város vállalatainak dolgozói rendeztek 8 órán tartó sztrájkot. A város gazdaságát romlásba döntő szervezett bűnözés elleni tiltakozó megmozdulást egy hónappal azt követően rendezték meg, hogy Nápolyt a Camorra bűnszövetkezethez kapcsolódó gyilkosságsorozat rázta meg. A kormány akkor egy olyan bűnmegelőző tervet hozott nyilvánosságra, amely egyebek között a rendőri állomány megerősítését is előírta.