Irán titokban folytatja urándúsítási programját, amennyiben katonai támadással fenyegetik - nyilatkozta pénteken Irán nagykövete a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ). "Országunk területe nagy ... van elég hely az urándúsító centrifugák számára, amelyek bárhol telepíthetők és védhetők" - jelentette ki Ali-Aszghar Szoltanijeh nagykövet a NAÜ egyik szemináriumán.

"Irán birtokában van a dúsításhoz szükséges technológiának, tudásnak és a NAÜ engedélyének, így ha az amerikaiak azt mondják: siessünk, fogadjuk el a határozatot, és indítsunk katonai támadást Irán megállítására, akkor hibát követnek el" - mondta a nagykövet, utalva arra a vitára, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában folyik a Teherán elleni esetleges szankciókról.

A BT öt állandó tagja és Németország már nagyon közel áll ahhoz, hogy megállapodjon egy jóváhagyandó határozattervezet szövegéről, mivel Irán nem volt hajlandó eleget tenni az ENSZ felszólításának, hogy hagyjon fel az urándúsítással.

Ezzel szinte egy időben Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója, egyben a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára azzal fenyegetőzött Teheránban, újságíróknak nyilatkozva, hogy ha a BT valóban szankciókat hoz országa ellen, akkor Irán kíméletlen bosszút áll azokon az államokon, amelyek ellenzik, hogy folytassa atomprogramját, de nem fejtette ki, hogy e bosszú miben állna. "Szankciókkal nem lehet megoldani az ügyet" - szögezte le.

Laridzsáni ezenkívül közvetve bírálta Szaúd-Arábiát amiatt, hogy - szerinte - akadályozza az Irakból való amerikai katonai kivonulást. "Bizonyos országok rossz jelzéseket küldenek annak megakadályozására, hogy az Egyesült Államok meghozza a jó döntést" az Irakból való kivonulásra. Iránnak "nagyon jó és baráti kapcsolatai vannak Szaúd-Arábiával, és ha léteznek félreértések, azokat tisztázni kell" - jelentette ki.

Rijád eddig semmilyen értelemben nem nyilatkozott az Irakot megszállva tartó amerikai erőkről, de elvben ellenzi kivonásukat.