Önkormányzati képviselőkről és a befolyásos Szakértők Tanácsának tagjairól szavaznak pénteken Iránban. A szavazást sokan Mahmúd Ahmadinedzsád elnök népszerűségi tesztjének tekintik, ám nem kizárt, hogy az eleve konzervatív Szakértők Tanácsában az ultrakonzervatívok veszik át a hatalmat. Egyesek már Irán "tálibosításától" tartanak.

Választásokat tartanak Iránban pénteken, a több mint 40 millió választópolgár önkormányzati képviselőkről, illetve a Szakértők Tanácsának jelöltjeiről szavaz. Megfigyelők szerint a szavazás egyfajta népszerűségi tesztnek tekinthető, amelyen az emberek a 2005-ben hatalomra került Mahmúd Ahmadinedzsádról elnökről és politikájáról mondanak véleményt, jóllehet közvetlen hatása nem lesz az ország által követett politikára.

Ahmadinedzsád Amerika- és Izrael-ellenes kirohanásai, valamint az ország atomprogramja miatt aggódó fejlett országok minden arra utaló jelet biztatóként értékelnének, amely Ahmadinedzsád népszerűségének esését mutatná - írja a CNN. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 9 és este 7 óra között tartanak nyitva, jóllehet volt már rá példa, hogy a szavazási időt meghosszabbították. Az eredményekre vasárnapig kell várni.

A Szakértők Tanácsa egy 86 főpapból álló testület, amely kinevezi az ország legfőbb szellemi-vallási vezetőjét és ellenőrzi annak tevékenységét , sőt akár menesztheti is. A mostani választás tétje az, hogy a konzervatív blokk megőrzi-e többségét a testületben, illetve hogy milyen sikert ér el a mérsékelt és az ultrakonzervatív szárny. Egyes elemzők utóbbi sikerére számítanak. A Der Spiegel szerint feltehetően megpróbálja átvenni a testület irányítását az Ahmadinedzsád "politikai nevelőapjként" számon tartott Mohamed Tagi Mezbah Jazdi ajatollah. A hataloméhsége és markáns orra miatt csak "a krokodil" néven emlegetett Jazditól azonban még az iráni síita klérus konzervatív tagjai is óva intenek, mivel szerintük ez egyet jelentene Irán "tálibosításával".

Az Iránban jelenleg kormányzó konzervatívok 2003-ban az előző hasonló választáson kezdték a hatalom visszahódítását, amit a 2004-es törvényhozási választásokon folytattak, majd tavaly Ahmadinedzsád elnökké választásával teljesítettek ki. A reformpártiak többek között azért vesztették el a választásokat, mert sok hívük nem ment el szavazni, miután kiábrándult a kormányzatból a beígért reformok elmaradása miatt. A választáson így meghatározó lesz a részvételi arány, de várható mértékére nincsenek becslések, mivel az országban nem készültek hitelt érdemlő közvélemény-kutatások. A reformpártiak ugyanakkor elismerik, hogy nem várnak gyökeres áttörést.

MTI/[origo]