A szociáldemokrata Micheline Calmy-Rey személyében Svájc második női elnöke lép hivatalba jövőre. A külügyminiszter asszony a hagyományos svájci külpolitikához képest határozottan újszerű diplomáciát folytat, ezért a parlamentben megoszlott a támogatók és ellenzők aránya.

Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter asszony 2007-ben Svájc történelmének második női elnöke lesz. Svájcban a szövetségi elnököt rotációs eljárással egy évre választják és a hét tagú kormányban csupán "primus inter pares" - első az egyenlők között. Az alpesi országban az államelnöki tisztség nem jár együtt különleges hatáskörrel, mint Nyugat-Európa többi országában, és továbbra is megtartja szakminiszteri tárcáját, ami sok költséget takarít meg.

A 61 éves hölgy a képviselői szavazáson a parlamentben 1939 óta a második legrosszabb eredményt érte el, azóta, hogy a képviselők a népszerűtlen Marcel Pilet-Golazt a náci Németország irányában tett közeledési kísérleteiért megbüntették. A választók körében azonban Calmy-rey asszony jóval népszerűbb, mint ahogyan azt a parlamenti szavazás eredménye alapján hinni lehetne.

A szociáldemokrata Micheline Calmy-Rey szerint sokan azt tartják a legjobb svájci külpolitikának, ha "egyáltalában nem folytatnak külpolitikát és annak örülnének a leginkább, ha a külügyminiszter asszony az ország mind a négy hivatalos nyelvén hallgatna". A célzást a jobboldali populista Svájci Néppártnak (SVP) címezte, a szociáldemokraták ugyanis gyanítják, hogy a szavazásról távol maradt 30 képviselő többsége az SVP soraiból került ki. A szociáldemokraták szerint Calmy-Rey egy "szociális, nyitott és modern Svájc" híve, ami szerintük éppen az ellenkezője annak, amit a SVP akar.

Valójában a külügyminiszter asszony sokkal messzebbre merészkedett a nemzetközi parketten, mint amennyire az szokás a hagyományosan semleges Svájcban. Nemzetközi közel-keleti konferenciát hívott össze Genfbe és még ennél is jobban felkavarta a kedélyeket a palesztinok iránti baráti magatartása, ami Jasszer Arafat sírjánál tett látogatásával tetőzött. Ezzel politikai tabut tört meg. A külpolitikát Svájcban különben is a kereskedelem fejlesztése diszkrét formájaként kezelik.