"Nagy csatát vív" egy súlyos betegséggel Fidel Castro - mondta róla még Hugo Chávez venezuelai államfő is, aki telefonon beszélt az idős kubai vezérrel. Az amerikai hírszerzés vezetője szerint Castro a halálán van.

Fidel Castro nem rákos, de nagyon beteg - közölte Hugo Chávez venezuelai elnök, miután állítása szerint előző nap telefonon beszélt a bélműtétje után lábadozó kubai vezetővel. "Fidel üdvözletét hozom nektek" - mondta Chávez december 3-i újraválasztásának megünneplésére összegyűlt hívei előtt. Az elnök szerint csütörtökön kétszer is beszélt telefonon a gyengélkedő kubai vezetővel. MInt közölte, Castro "nem rákos", de "nagy csatát vív" egy "súlyos" betegséggel. A venezuelai elnök ezúttal - ellentétben korábbi beszédeivel - nem mondta, hogy Castro egészségi állapota javul, csak annyit közölt hogy bizakodó, és a telefonban úgy tűnt, jó hangulatban van az idős kubai vezér. Chávez a múlt héten megjegyezte: Castro ezúttal nem hívta föl, hogy gratuláljon újraválasztásához, ehelyett levelet küldött, de azt sem a saját kézírásával, hanem gépelve.

A Kubai Kommunista Párt lapja szombaton ugyancsak beszámolt arról, hogy Castro telefonon beszélt a tartományi kormányzók tanácskozásának résztvevőivel. A lap szerint - amely 11 nap óta először adott tudósítást az államfővel kapcsolatban - Castro meghallgatta a tanácskozás összefoglalóját, a kormányzók pedig vastapssal köszöntötték őt a telefonon keresztül.

Fidel Castrótól július 31-én öccse, Raúl vette át a hatalmat, miután a 80 éves kubai vezető négy műtéten esett át egy ismeretlen eredetű bélvérzést követően. Azóta ismeretlen helyen ápolják. Nyilvános rendezvényen utoljára július 26-án mutatkozott. Októberben közzétettek róla egy videofelvételt, amin úgy tűnt, nagyon gyenge, még a járás is nehezére esik. John Negroponte amerikai hírszerzési igazgató a pénteki The Washington Postban úgy nyilatkozott, Fidel Castro nagyon beteg, a halálán van.