Elutasította az olasz bíróság egy haldokló, gyógyíthatatlan beteg férfi kérését, hogy kapcsolják le a lélegeztetőgépről és engedjék meghalni. A férfi izomsorvadásban szenved, 9 éve gépekkel tartják életben, egy ideje már aludni sem tud.

Elutasította a római városi bíróság egy izomsorvadásban szenvedő, betegségének végső stádiumában lévő férfi azon kérelmét, hogy kapcsolják le a lélegeztető gépről és könnyítsék meg élete utolsó pillanatait fájdalomcsillapító gyógyszerekkel.

A 60 éves Piergiorgio Welby, aki a szem mozgását érzékelő számítógép segítségével kommunikál a külvilággal, Olaszország egyik legismertebb személyiségévé vált, miután szeptemberben levelet írt Giorgio Napolitano köztársasági elnöknek, illetve hírműsorokban kérte, hogy vegyék le a létfenntartó készülékekről, hogy "megkínzott és tönkrement teste békére leljen".

Az államfőnek írt levelével Welby heves vitát indított el a kegyes halál hívei és - az Olaszországban még mindig nagyon erős befolyással bíró katolikus egyház által támogatott - ellenfelei között. Négy nappal az ügy zárt ajtók mögött tartott tárgyalása után, szombaton Angela Savio bíró elfogadhatatlannak nevezte Welby kérelmét.

Welby betegségét 18 éves korában, 1963-ban diagnosztizálták, és 1997 óta mesterségesen tartják életben lélegeztető készülék, illetve a táplálását szolgáló szonda segítségével. Állapota tavaly nyár óta jelentősen romlott, már aludni sem tud.

Orvosok Olaszország szerte jelezték, hogy készek segítséget nyújtani Welbynek, hogy meghaljon. Kezelőorvosa azonban azt mondja, hogy hiába kapcsolja le a lélegeztető készüléket, kötelessége újraéleszteni betegét. Olaszországban akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható a katolikus egyház által tiltott eutanáziát végrehajtó orvosokra.