Három napon keresztül tart majd az első választás az Egyesült Arab Emirátusokban. A szavazáson a Nemzeti Tanács tagjait választják meg az arra jogosultak - a lakosság alig 1 százaléka. A voksolásra jellemző, hogy mind a jelölteket, mind a szavazókat a kormányzat jelölte ki.

Szombaton első alkalommal tartanak választásokat az Egyesült Arab Emirátusokban. A szavazáson a Nemzeti Tanács - egyfajta tanácsadó testület - tagjainak felét választják meg a szavazásra jogosult állampolgárok - az ország lakosságának alig 1 százaléka. Mind a jelölteket, mind a szavazókat a kormány jelölte ki egyenként, a hét emirátus szabályai szerint. Több kormánytag szerint ugyanakkor ez a választás csak a kezdete egy folyamatnak, amely során kiterjesztik a jogosultak körét.

A szavazás három napon keresztül folyik, először Abu Dzabiban, majd Fudzsajrában voksolnak a jogosultak - alig hétezer ember, nők és férfiak vegyesen. A BBC dubaji tudósítja szerint a szavazást követően várhatóan megváltozik a testület feladata, és ez lesz az első tanács, amely az új alkotmányt vitatja meg.