Visszatérhetnek az iraki hadseregbe a Szaddám-rendszer azon tisztjei és katonái, "akik szolgálni akarják a hazát" - jelentette be az iraki kormányfő egy nemzetközi konferencián. Az ajánlat nagy felháborodást keltett, hiába tette hozzá a politikus, hogy akiknek "vér tapad a kezéhez, azok úgysem menekülhetnek az igazságszolgáltatás elől".

Núri al-Máliki iraki kormányfő felajánlotta a Szaddám-rendszer katonáinak, hogy visszatérhetnek a hadseregbe. A kormányfő ezt a szombaton Bagdadban tartott nemzeti megbékélési konferencián közölte. "Az iraki hadsereg kinyitja kapuit a volt hadsereg azon tisztjei és katonái előtt, akik szolgálni akarják a hazát, a nemzeti egységkormány pedig nyugdíjat fizet azoknak, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel" - mondta a kormányfő a több száz politikus részvételével a szigorúan őrzött zöld zónában megrendezett konferencia megnyitóján.

A konferenciát azzal a céllal hirdették meg, hogy segít megállítani az egyre féktelenebb felekezetközi erőszakot. A konferencia megtartása a legutóbbi napokig bizonytalan volt, és rányomja a bélyegét a hatalmas belpolitikai megosztottság, illetve a síiták és a szunniták közötti gyűlölködésből fakadó erőszak. Az eseményre 200-250 kurd, síita és szunnita politikust hívtak meg. Vitát kiváltva meghívót kapott a Baasz mintegy 20 olyan volt tisztségviselője is, aki külföldön él 2003 óta.

Máliki kijelentette, hogy kormány különbséget tesz azon "baaszisták" között, akiknek kezéhez nem tapad vér, és azok között, akik kegyetlen támadásokat követtek el irakiak ellen, és ártatlanokat gyilkoltak meg. "Nem akarunk ártani az előbbieknek, az utóbbiak viszont nem menekülhetnek az igazságszolgáltatás elől" - mondta a miniszterelnök.

Azután, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei 2003-ban fegyverrel megdöntötték Szaddám Huszein rendszerét, az új iraki hatalom amerikai kezdeményezésre megalkotott egy olyan törvényt, amelynek értelmében a volt egyeduralkodó Baasz Párt több tízezer tagja nem lehet vezető beosztásban az új hadseregben és a közintézményekben. Azóta ezt az intézkedést tartják az amerikai kormányzat egyik legnagyobb hibájának Irakkal kapcsolatban.