Blair szerint működik az iraki demokrácia

2006.12.17. 14:11

Miközben Tony Blair brit miniszterelnök Bagdadban a "működő iraki demokráciáról" beszélt, ugyanott a Vörös Félhold nemzetközi segélyszervezet több tucat munkatársát rabolták el fegyveresek a szervezet bagdadi irodájából.

Vasárnap váratlanul Bagdadba látogatott Tony Blair brit kormányfő. A miniszterelnök Núri al-Máliki iraki kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén nemzetközi támogatást sürgetett a törékeny iraki kormány számára, külön is kiemelve a közel-keleti térség államainak hozzájárulását ehhez. Tony Blair úgy fogalmazott, hogy Irak "működő demokráciával" rendelkezik, miközben ezt három évvel ezelőtti látogatása alkalmával még nem lehetett elmondani.

Közben ugyancsak vasárnap Bagdadban több tucat embert raboltak el a Vöröskereszttel közös mozgalmat alkotó Vörös Félhold segélyszervezet belvárosi irodájából - közölték rendőrségi források és szemtanúk. A rendőrség értesülései szerint 10-20 ember esett emberrablók fogságába.

A fegyveres támadók egyes beszámolók szerint az iraki rendőrség, mások szerint az iraki hadsereg egyenruháját viselték. A Vörös Félhold egy munkatársa úgy tudja, mintegy 25 embert, alkalmazottakat, látogatókat és biztonsági őröket hurcoltak magukkal.

Az elmúlt hónapokban a mostani mellett számos tömeges emberrablás történt Bagdadban, ezek mögött feltehetően a szunnita és síita muzulmánok közötti villongásokban részt vevő fegyveres csoportok tagjai állnak. Csütörtökön, szintén Bagdad belvárosában legkevesebb negyven embert raboltak el egyenruhába öltözött fegyveresek, 29-et még aznap szabadon engedtek közülük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK