Tűzszünetben állapodtak meg a palesztinok

2006.12.17. 10:43

Megállapodtak a tűzszünetről a palesztin fegyveres csoportok vasárnap este. Ezt megelőzően több helyen robbantak ki fegyveres harcok a palesztin elnöki testőrség és a Hamász fegyveresei között a Gázai övezetben, miután Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy a lehető leghamarabb előre hozott választásokat ír ki. A jelenleg kormányzó radikális Hamász puccsnak és polgárháborúra való felhívásnak értékelte Abbász döntését, az elnöki testőrség pedig biztonsági okokból lezárta Gáza belvárosát.

Megegyeztek a különböző palesztin fegyveres csoportok - köztük a Hamász és a Fatah - vasárnap este arról, hogy tűzszünetet kötnek, véget vetve a napok óta tartó véres belharcoknak - jelentette be Ibrahim Abu Nadzsa, a fegyveres csoportokat tömörítő bizottság vezetője. A Hamász szóvivője szintén megerősítette, hogy megállapodás jött létre a fegyvernyugvásról.

A palesztin csoportok egyetértésre jutottak arról is, hogy felújítják a nemzeti egységkormányról folytatott tárgyalásokat, visszavonják fegyvereseiket a közterületekről, a biztonsági erők visszatérnek laktanyáikba, a fegyveres csoportok beszüntetik a minisztériumok elfoglalását és szabadon engedik a túszul ejtett személyeket - közölte a Hamász egyik tisztségviselője. A fegyvernyugvásról szóló bejelentés ellenére helyszíni beszámolók szerint vasárnap este Gázában folytatódtak az összetűzések a Hamász és a Fatah fegyveres hívei között.

A megegyés előtt fegyveres összetűzések sorozata robbant ki a Gázai övezetben, miután Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton bejelentette, hogy előre hozott elnök- és parlamenti választásokat akar kiírni. Abbász a Palesztin Hatóság rámalláhi főhadiszállásán szombaton elmondott, a palesztin televízióban egyenesben közvetített beszédében közölte: azt akarja, hogy a választásokat a lehető legrövidebb időn belül tartsák meg, és ezért megkezdi az egyeztetéseket a központi választási bizottsággal.

A palesztin területeken március óta kormányzó, Iszmail Haníje vezette Hamász-kormány azonnal közleményben utasította vissza az előre hozott választásokat, amelyeket a palesztin nép akarata és a törvényesség elleni támadásnak nevezett. "A palesztin kormány elutasítja az előre hozott parlamenti választásokra vonatkozó felszólítást, mivel az nem alkotmányos, és súlyos zavargásokhoz vezethet a palesztin területeken" - mondta Haníje kabinetbeli kollégáinak.

Vaszfi Kabaha, a foglyok ügyében illetékes miniszter közölte, hogy a nemzeti egységkormány megalakítását tartják az egyetlen megoldásnak és a legfontosabb feladatnak, Musír al-Maszri, a Hamász egyik parlamenti képviselője pedig törvénytelennek, a demokratikusan megválasztott kormány elleni puccsnak minősítette Abbász döntését.

A Hamász a beszéd után arra szólította fel a palesztinokat, hogy tüntetésekkel tiltakozzanak a Mahmúd Abbász palesztin elnök által tervezett előrehozott választások ellen - jelentette be Ahmed Júszef, Iszmáil Haníje kormányfő politikai tanácsadója szombaton. "Számos tüntetést szervezünk, hogy bebizonyítsuk az elnöknek: többségben vagyunk és az előrehozott választásokra vonatkozó felszólítás elfogadhatatlan" - közölte. A tanácsadó hozzátette, hogy még szombaton elkezdik a tüntetéseket, mivel szerintük Abbasz döntése polgárháborúra való felhívás, ami mindkét fél számára jelentős veszteségekkel és véráldozatokkal járhat.

Jászír Abed Rabbo, a palesztin elnök egyik közeli munkatársa ugyanakkor közölte, hogy a választásokat három hónapon belül megtartják, és minden jogi ellenérvet megvizsgálnak az elnöki jogkörökkel összhangban. Maga Abbász azt mondta, hogy ő írta alá a kormány megalakításáról szóló rendeletet és fel is oszlathatja, ez alkotmányos joga. Ugyanakkor leszögezte, nem hagyja, hogy polgárháború robbanjon ki. "A határ, amelyet nem szabad átlépni, a palesztin vér" - mondta az elnök.

A nemzeti egységkormány gondolatát a palesztin elnök elvetette, és kijelentette, hogy a Fatah mozgalom nem csatlakozik egy, a Hamász vezette kormányhoz. A választásokig tartó átmeneti időszakra szakértőkből álló egységkormány létrehozását javasolta, mert így lehetőség nyílna a Hamászt politikai és pénzügyi bojkottal sújtó Nyugat szankcióinak feloldására.

Fegyveres összecsapások

Az új választások tervének bejelentése után a kormányzó Hamász és a Mahmúd Abbász vezette Fatah fegyveresei tűzpárbajt vívtak egymással Gázai övezet több településén. Palesztin források szerint az összecsapásokban szombaton egy 13 éves fiú életét vesztette, tizenkilenc másik személy pedig megsebesült.

Vasárnap hajnalban a palesztin elnöki testőrség gázai kiképzőközpontját is támadás érte, ahol a mintegy húsz perces tűzharcban az elnöki testőrség egyik tisztje életét vesztette, három másik őr pedig megsebesült. Az összecsapás Mahmúd Abbász gázai rezidenciájától alig hétszáz méterre történt, a palesztin elnök viszont az incidens idején a ciszjordániai Rámalláhban tartózkodott. A támadók - akik Palesztin biztonsági források szerint feltehetően Hamász-aktivisták voltak - azután vonultak vissza, hogy az elnöki testőrség más táboraiból erősítés érkezett a kiképzőközponthoz.

Ezt követően Abbász elnöki testőrségének tagjai Gázában elfoglalták két minisztérium épületét, és biztonsági okokból lezárták az elnök rezindenciája körüli nagy belvárosi területet. Az utcákon járőröző fegyveresek visszafordították a járműveket. Az elnöki gárdához a Fatah mozalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet álarcos tagjai is csatlakoztak, egyesek rakétagránát-vetőkkel.

Fegyveres támadás érte később az egyik legfőbb Hamász-vezető, Mahmúd az-Zahar külügyminiszter konvoját is, amint áthaladt a városon. Szemtanúk szerint heves tűzharc robbant ki Zahar testőrei és a támadók között. Zahar épségben megúszta a támadást, de a tűzpárbajban hatan megsebesültek.

A Hamász-vezető konvoja elleni akción feldühödve a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak a tagjai támadást intéztek Abbász gázai rezidenciája és irodája ellen. Itt is tűzharc bontakozott ki, az elnöki testőrség védte a környéket és az épületet.

Az egy évtizede nem tapasztalt belső feszültség azt követően alakult ki a palesztin területeken, hogy a Hamász és a Fatah között rendre kudarcba fulladtak a tárgyalások a nemzeti egységkormány megalakításáról. Abbász szombati beszédében a Hamászt tette felelőssé a feszültségért és a palesztin területeken kialakult politikai-pénzügyi válságért is, mivel az nem volt hajlandó elébe menni a nemzetközi követeléseknek, hogy elismerje Izraelt és lemondjon az erőszakról. Ez aztán a nyugati büntetőintézkedésekhez és a belpolitikai patthelyzethez vezetett.

A külföld Abbász mellett áll

Izrael támogatásáról biztosította a palesztin elnököt az előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírásának bejelentése után. Miri Eiszin kormányszóvivő kijelentette, hogy az izraeli kormány támogatja a mérsékelt palesztinokat, akik tárgyalni kívánnak Izraellel, erőszak nélkül. Az amerikai kormányzat és Tony Blair brit kormányfő szombaton szintén üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök döntését, hogy a lehető legkorábbi időpontra előre hozott választásokat ír ki.

Washington azt reméli, hogy Abbász elnök döntése hozzájárul az erőszak felszámolásához és megnyitja az utat közel-keleti békefolyamat felélesztése előtt - jelentette ki Jeanie Mamo, a Fehér Ház szóvivője. Tony Blair értékelése szerint pedig Mahmúd Abbász döntésével erős jelzést küldött azt bizonyítandó, hogy keresi az eszközöket a zsákutcába jutott békefolyamat újraindítására.

A palesztin elnök szombaton tartott beszéde azon új elkötelezettség jele, hogy felül akar emelkedni az akadályokon és a kihívásokon, biztosítani akarja, hogy semmi ne gátolja ezt a folyamatot -mondta a brit miniszterelnök. Blair rámutatott, hogy a közel-keleti békefolyamat rendkívül kritikus pillanatába lépett, ezért a palesztin elnök támogatásra szólította fel a nemzetek közösségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK