Hatan megsérültek a dániai zavargásokban

2006.12.17. 18:24

Legalább hatan megsebesültek a dán fővárosban lezajlott tüntetés után kitört utcai zavargásokban, a rendőrség több mint 200 résztvevőt őrizetbe vett.

Az engedélyezett, szombat esti tüntetés résztvevői az Ungdomshuset (ifjúsági ház) hatósági kiürítése ellen tiltakoztak. A békés demonstráció végén álarcot viselő tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, kirakatokat zúztak be, és barikádokat emeltek az utcán.

A rendőrök erre kemény fellépéssel válaszoltak, amelyet a szóvivő azzal is indokolt, hogy a rendbontók megszegték a demonstrációkra vonatkozó törvényt. Ennek értelmében utcai megmozdulások résztvevői nem takarhatják el az arcukat.

Az összecsapásokban négy tüntető és két rendőr megsebesült. Az őrizetbe vett 213 tüntető közül vasárnap 186-ot - az összes dán állampolgárt - elengedték. A még őrizetben lévő svédek, norvégok, németek, hollandok, finnek, írek, egy orosz és egy amerikai hétfőn szabadulhat.
 
A múlt héten német, norvég és svéd autonóm szervezetek számos tagja érkezett Koppenhágába, hogy részt vegyen a Norrebro kerületben álló ifjúsági ház "védelmében". Az épületet a fővárosi önkormányzat - egy elfoglalási akció nyomán - a 80-as években használatra átengedte dán fiataloknak, ám nemrég eladta egy szabadegyháznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK