Sokkal durvább volt a múlt heti egyetemi tiltakozás Iránban, mint azt az elnök láttatta - derül ki a Guardian beszámolójából. Mahmúd Ahmadinedzsád állítólag megpróbált vitatkozni a dühös diákokkal, akik lehurrogták, és cipőt vágtak hozzá, majd összecsaptak híveivel. A tiltakozók azonban már rettegnek az elnöki milíciától, amelynek tagjai megígérték: akit felismernek a képeken, azon bosszút állnak.

Bujkálásra kényszerültek azok az iráni diákaktvisiták, akik a múlt héten Mahmúd Ahmadinedzsádot szidalmazták, portréját égették, őt becsmérlő tiltakozó feliratokat lengettek, amikor az elnök beszédet készült mondani a teheráni Amir Kabir egyetemen - írja a Guardian. A brit lap szerint a diákokat az elnököt támogató militáns szervezetek tagjai fenyegetik. Az elnök és tanácsadói igyekeztek jelentéktelennek feltüntetni a múlt hétfői eseményeket, ám a Guardian beszámolója szerint azok komolyak voltak: az elnök vitába keveredett a diákokkal, és kis híján elvesztette önmérsékletét.

Ahmadinedzsád azt követően döntött úgy, hogy ellátogat és beszédet mond az egyik teheráni egyetemen, hogy a hatóságok az utóbbi hónapokban kemény fellépéssel igyekeztek letörni az intézményekben elharapózó kritikus hangokat. Az Amir Kabiron például a bevezetett fegyelmező szabályok alapján legalább 70 diákot a kizárás fenyeget - például kritikus hangvételű cikkek miatt. A hatóságok emellett leromboltak két épületet is, amelyekben az Iszlám diákbizottság - egy mérsékelt társaság - székelt. Egy választott diáktestületet is feloszlattak, a diáklányokat konzervatív ruhák viselésére kötelezték, és megtiltották nekik, hogy sminkeljék magukat.

A politikailag amúgy is aktív Amir Kabir egyetem - az elnök látogatását az előzmények miatt provokációnak minősítő - diákjai szervezkedni kezdtek. A tornateremben beszédre készülő elnököt így többek között "Fasiszta elnök, az egyetem nem neked való!" és "Halál a diktátorra!" feliratokat lengető és őt becsmérlő - "Tűnj el, Ahmadinedzsád!", "Korrupt vagy, és diszkriminatív" - szavakat kántáló dühös diákok fogadták, a keménymag még az elnököt ábrázoló portrékat is égetett, sőt valaki egy cipőt is hozzávágott. A szituáción nem segített Ahamadinedzsád sem, aki azzal fenyegetőzőtt, hogy a fegyelmező szabályok megsértése miatt három rosszpontot begyűjtő diákokat besorozzák őrmesternek a seregbe.

A Guardiannak az eseményekről beszámoló diákok szerint az elnök kis híján elvesztette önuralmát is. "Egy idő után már nem villogtatta szokásos mosolyát, azt hittem, sírni fog" - idézte a lap egyiküket, aki szerint az elnök azt kérte támogatóitól, hogy kántáljanak egy őt dicsőító versikét, de annyira zavart volt, hogy ő maga is dalolta a rigmust. Másikuk azt mondta, hogy Ahadinedzsád megpróbálta fékezni magát, de láthatóan ideges volt és dühös. A feldühödött diákok miatt sebtiben távozni kényszerülő elnök autókaravánját körbezárták a tiltakozók, négy kocsi össze is ütközött a nagy sietségben, hogy eltávolítsák a dühöngők közeléből az államfőt. A diákok összeverekedtek az elnököt támogató Baszidzs milíciával, egyikük orrát maga Ahmadinedzsád kabinetminisztere törte be - írja a Guardian.

Az elnök - saját későbbi közlése szerint - nyugodt maradt, és azt kérte beosztottjaitól, hogy ne büntessék meg a diákokat. Azok azonban mégis inkább bujkálnak. Ahmadinedzsád támogatói ugyanis bosszúval fenyegetik őket. Különösen azok a tiltakozók félhetnek, akik felismerhetők az eseményekről készült fényképeken, amelyeket még a nyugati lapok közül is közölt néhány. Például az a 21 éves fiú, akit egy "fasiszta elnök" feliratú transzparenssel a kezében fényképeztek le. "Azt mondták, még apját is kirángatják a sírból (egy régi perzsa fenyegetés). Nagy veszélyben van, az elnök hívei már a kollégium folyosóján kérdezősködnek utána" - mondta az egyik diák.

Sokuk még kegyetlenebb bosszútól tart. "Azt hiszem, (a hatóságok) még keményebben reagálnak majd, mint korábban", idézte a Guardian az egyik aktivistát. A 26 éves Armin Szalmaszi szerint már így is folyamatos megfigyelés alatt vannak, és az iráni diákmozgalom megint a föld alá kényszerül, csakúgy, mint a sahot elűző forradalom előtt.