A parlamenti választások előre hozását követeli a szíriabarát libanoni ellenzék, mivel a többségi koalíció nem hajlandó egységkormányt alakítani az ő szájízük szerint.

A Hezbollah síita szervezet vezette ellenzéki csoportok hétfőn tanácskozást tartottak, s nyilatkozatuk szerint arra a döntésre jutottak, hogy "mindenek előtt új parlamenti választási törvényt követelnek, ezt követően pedig a választások előre hozását", hogy meg lehessen oldani "a kormány törvénytelensége miatt kialakult válságot".

Az ellenzék törvénytelennek tartja a Fuád Szinjóra vezette kormányt, amióta abból kilépett hat szíriabarát miniszter. Véleményüket osztja Emile Lahud államfő és Nabih Berri, a parlament elnöke is. Az ellenzéki csoportok december elseje óta folyamatosan tüntetnek Bejrút központjában a kormány átalakításáért oly módon, hogy pártjaik vétójogot kapjanak a döntések meghozatalában.

A kormányt az Egyesült Államok és olyan arab országok támogatják, mint Szaúd-Arábia. Szinjóra miniszterelnök szerint az ellenzék Szíria és Irán befolyását akarja ráerőltetni a kormányra.

A nem szíriabarát ellenzék vezetője, a keresztény Michel Aun szerint is szóba jöhet a választások előre hozása a válság megoldására.