Több mint egyéves szünet után a pekingi fővárosban hétfőn ismét elindultak az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalások, amelyeken a kommunista országot nukleáris arzenáljának leszerelésére kívánják rávenni.

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán képviselőinek részvételével zajló megbeszéléseken arról lesz szó, miként valósítsák meg azt a 2005 szeptemberében létrejött megállapodást, amelynek értelmében Phenjan ígéretet tett nukleáris arzenáljának leszerelésére, cserébe a többiek által felajánlott biztonsági garanciákért és gazdasági segítségért.

A hatoldalú tárgyalások helyi idő szerint hétfő reggel újultak fel a delegációvezetők beszédeivel, a hivatalos megnyitót délutánra tervezik. A tárgyalássorozat időtartamát előre nem határozták meg.

A mostani az első tárgyalási forduló azóta, hogy Észak-Korea tavaly kivonult a megbeszélésekről, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államok pénzmosás és pénzhamisítás vádjával pénzügyi szankciókat rendelt el ellene. Időközben, október elején Phenjan kísérleti atomrobbantást hajtott végre, amellyel kiváltotta az egész világ elítélését, sőt büntetőintézkedéseket is elrendeltek vele szemben.

Észak-Korea azzal a feltétellel volt hajlandó visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha ott  a pénzügyi szankciókat is megbeszélik és rendezik. A tervek szerint az atomprogramról folytatandó megbeszélésekkel párhuzamosan a washingtoni külügyminisztérium képviselői külön tárgyalásokat folytatnak az észak-koreai illetékesekkel a büntetőintézkedésekről.

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes a tanácskozás kezdete előtt egy nappal Pekingben kijelentette: a résztvevők válaszúthoz érkeztek. "Vagy tovább megyünk a diplomácia útján, vagy pedig rátérünk egy jóval nehezebb útra, amely szankciókba torkollik, s ezek igazán fájdalmasak lesznek az (észak-koreai) gazdaság számára" - fogalmazott az amerikai politikus.

Az észak-koreai küldöttségvezető, Kim Kje Gvan úgy nyilatkozott, hogy nem derűlátó a megbeszélések sikerét illetően, mivel az Egyesült Államok szerinte továbbra sem változtatott Észak-Koreával szembeni ellenséges politikáján.