Lezárult a Scotland Yard moszkvai nyomozása

2006.12.19. 18:54

Az orosz főügyészség közölte, hogy lezárult a brit rendőrök moszkvai nyomozása a Litvinyenko-gyilkosság ügyében. A Scotland Yard nyomozóinak átadták a december 5-18. között jelenlétükben felvett összes kihallgatási jegyzőkönyvet, papíron és hangfelvételen egyaránt.

Az orosz ügyészek kétszer is kihallgatták a britek részvételével azt a három katonai-biztonsági hátterű oroszt, akik november elsején egy londoni szállodában találkoztak az ott és akkor polónium-210-es sugárzó izotóppal halálosan megmérgezett Alekszandr Litvinyenko dezertált állambiztonsági tiszttel. Mindhármukat tanúként hallgatták ki, akárcsak három másik személyt.

A két kulcstanút, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt, akik együtt voltak Litvinyenkóval, amikor a plutóniumot tartalmazó teáscsészéből ivott, a Scotland Yard komolyan gyanúsítja. Kovtunt, aki október utolsó napjaiban Moszkvából Hamburgon át utazott Londonba, a német hatóságok sugárzó anyag csempészésével gyanúsítják.

Az Interfax szerint tanúvallomásokat tett még a három barát több beosztottja, családtagja, valamint Kovtun és Lugovoj ügyvédje és kezelőorvosa is. Kovtun és Lugovoj ugyanis maga is fertőződött polóniummal. Mindketten áldozatnak vallották magukat, azt állítva, hogy Litvinyenkótól fertőződhettek meg még október közepi találkozóik alkalmával. A Scotland Yard szerint Litvinyenko november elseje előtt nem hagyott sugárnyomokat.

A főügyészségi közlemény szerint a brit nyomozók "meglehetősen magas színvonalúnak" értékelték az orosz szakmai segítséget, és elégedetten nyilatkoztak a közös munkáról.

Egy brit lap szerint az orosz ügyészek mellőzték számos olyan kérdés feltételét Kovtunnak és Lugovojnak, amelyek érdekelték a brit nyomozókat, s ezek csak azért nem panaszkodtak nyilvánosan, nehogy tovább rontsák a már amúgy sem felhőtlen brit-orosz kapcsolatokat.

A brit nyomozók nem találkozhattak uráli börtönében az államtitkok kiadásának vádjával elítélt Mihail Trepaskin volt állambiztonsági tiszttel sem, aki ezután egy közvetítő útján tudatta a britekkel annak a ma is aktív tiszttársának a nevét, akit a Litvinyenko-gyilkosság kulcsfigurájának tart.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK