Növekedett a merényletek száma Irakban

2006.12.19. 6:24

Tovább romlott a helyzet Irakban augusztus közepe és november közepe között a Pentagon jelentése szerint. A támadások száma 22 százalékkal növekedett az említett időszakban az előző negyedévhez képest.

Az amerikai törvényhozás számára készített, hétfőn Washingtonban nyilvánosságra hozott jelentésben a Pentagon megjegyezte: a támadások negyedéves számának időszakos növekedésében az is szerepet játszott, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején tetőfokára hágott az erőszak.

A védelmi tárca szerint az arab országban továbbra is az amerikai vezetésű koalíciós erők a támadások fő célpontjai, ellenük követték el az összes ilyen akció 68 százalékát. A támadások valamivel több mint felét (54 százaléka) mindössze két iraki tartományban, Bagdad és Anbár tartományokban hajtották végre.

A támadó jellegű fegyveres akciók elsősorban az irakiak közül szedik áldozataikat, a civil halálos és sebesült áldozatok száma 2 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban. A Pentagon ennek kapcsán megjegyezte, hogy a polgári lakosság elleni támadások mindazonáltal elszigeteltek maradtak. Az úgynevezett szunnita háromszögön kívül az irakiak "több mint 90 százaléka" nagy biztonságban érzi magát - hangoztatta a tárca.

A védelmi minisztérium elismerte azt is, hogy az iraki nemzeti megbékélés folyamatában vajmi kevés előrelépés történt, a felekezeti indíttatású erőszakos cselekmények száma a vallási és törzsi vezetők találkozói ellenére is egyértelműen emelkedett. Az iraki biztonsági helyzetre jelenleg a Mahdi Hadserege - a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónokhoz hű milícia - van a legrosszabb hatással. Az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya helyett immár a síita milícia a felekezetközi erőszak legveszélyesebb motorja az arab országban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK