Az orosz titkosszolgálat (FSZB) az idén több mint száz kémet leplezett le - közölte kedden Nyikolaj Patrusev, a szakszolgálat igazgatója, aki szerint ugrásszerűen nőtt azoknak a külföldi titkosügynököknek a száma, akik humanitárius és nemzetközi szervezetek hivatalos képviselőiként végeznek törvénybe ütköző információgyűjtést az országban.

Patrusev szerint az idén 40 külföldi titkosszolgálat tevékenységére derítettek fényt Oroszországban, és 116 személyt kaptak rajta kémtevékenységen. Közülük 27-en külföldi titkosügynökök voltak, 89-en pedig külföldi szolgálatoknak dolgozó oroszok.

Patrusev szerint hirtelen fokozódott az olyan fajta kémtevékenység, amikor az ügynökök különféle, együttműködési kérdésekkel és humanitárius segélyekkel foglalkozó nemzetközi alapítványok és szervezetek, illetve sajtóorgánumok törvényes képviselőiként végeznek információgyűjtést.

Az orosz kémfőnök konkrétan megemlített két esetet is. Egy dán menekültügyi szervezetet (DRC) szerinte hivatalosan bejelentett tevékenységével ellentétben rendszeresen gyűjt információkat az észak-kaukázusi politikai, gazdasági és katonai helyzetről, az etnikumok közötti kapcsolatokról, demográfiai és migrációs folyamatokról, vallási vagy nemzeti alapú konfliktusok esetleges kialakulásáról.

Emlékeztetett arra, hogy nagy hullámokat vert az az eset, amikor a brit hírszerzés, az MI6 négy, diplomatastátussal rendelkező kéme "elektronikus rejtekhely" révén tartotta a kapcsolatot a londoni központtal. A brit nagykövetség másodtitkára pedig különféle orosz civil szervezetekkel tartott fenn kapcsolatokat és intézte finanszírozásukat, ami Patrusev szerint kérdésessé teszi London szándékainak őszinteségét, amikor civil szervezetek létrehozásának támogatásáról van szó. A DRC illetékesei visszautasították az FSZB-főnök vádjait, London pedig már korábban is azt hangoztatta, hogy nincs semmi törvényellenes a civil szervezetek finanszírozásában.

Nyikolaj Patrusev arról is beszámolt év végi tájékoztatóján, hogy az idén több mint háromszáz terrorcselekményt hiúsítottak meg az orosz titkosrendőrök, és "több mint 100 bandavezért semlegesítettek" Észak-Kaukázusban. Közöttük volt Samil Bászájev és Abdul-Malik Szajdulajev hírhedt felkelővezér, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet képviselője, a jordániai származású Abu Havsz, valódi nevén Farisz Juszef Amirat.