Tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben

2006.12.19. 23:28

Teljes tűzszünet lépett életbe kedd este a palesztin fegyveres csoportok között a Gázai övezetben - jelentette be egybehangzóan a palesztin elnök és a miniszterelnök.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Rámalláhban újságíróknak elmondta, hogy a fegyvernyugvás helyi idő szerint 23 órától van érvényben. "23 órától kezdve teljes nyugalom lesz, ami lehetővé teszi, hogy ügyeinkkel törődjünk és népünkkel foglalkozzunk" - mondta Abbász, aki szerint Gázában minden fegyveres jelenlétnek, lövöldözésnek és katonai káosznak véget vetnek.

Iszmáil Haníje kormányfő megerősítette, hogy megállapodásra jutottak a tűszünetről, és szükségesnek tartják annak betartását. Az egyezség betartását a belügyminisztérium alá tartozó erők fogják ellenőrizni.

Néhány órával korábban jelentette be egy névtelenül nyilatkozó palesztin biztonsági forrás, hogy a Fatah és a Hamász biztonsági szolgálatainak vezetői megállapodtak abban, hogy az elmúlt több mint egy hét villongásai után visszahívják fegyvereseiket Gáza utcáiról, valamint közös készenléti központot hoznak létre a Fatah irányítása alatt álló biztonsági szervekkel a jövőbeli összetűzések minél gyorsabb kezelésére.

A fegyvernyugvásról szóló egyezség egyiptomi közvetítéssel született. Az előző ilyen megállapodást kevesebb, mint 24 óra után megszegték. Az elmúlt héten 14 áldozata volt az utcai harcoknak Gázában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK