Megint nem engedték be Taraszjukot a kormányülésre

2006.12.20. 20:16

Az ukrán kormányfő pártján álló képviselők szerdán Ukrajnában ismét megakadályozták - két héten belül immár másodszor -, hogy Borisz Taraszjuk külügyminiszter részt vegyen a kormány ülésén.

Az Oroszország felé orientálódó Viktor Janukovics miniszterelnök hívei elállták a kabinetülésre igyekvő nyugatbarát Taraszjuk útját, s kisebb dulakodás alakult ki. Ezzel megismétlődött az éppen két héttel ezelőtti jelenet. A külügyminiszter közölte, panaszt tesz a főügyésznél.

A Janukovics kormányfőt támogató parlamenti többség december elején menesztette a nyugatbarát ukrajnai külpolitika megtestesítőjeként ismert politikust, Viktor Juscsenko elnök szövetségesét. A miniszterelnök panaszkodott a külügyminiszterre, mert szerinte az a kormány ellen dolgozik. Taraszjuk megfellebbezte az elmozdításáról szóló döntést egy kijevi bíróságon, amely felfüggesztette a parlamenti döntést.

Juscsenko még a parlamenti menesztés napján rendeletet adott ki, leszögezve, hogy Taraszjuk "továbbra is ellátja feladatait". Az ukrán alkotmány értelmében az elnök joga javaslatot tenni a külügyminiszter személyére.

Janukovics felhívta Juscsenkót, hogy bízza meg Taraszjuk első helyettesét a külügyminiszteri teendők ellátásával, egyben arra figyelmeztette az államfőt, hogy amennyiben ezt nem teszi meg, a parlament fogja meghozni helyette ezt a döntést.

A Mi Ukrajnánk - az államfő pártja - parlamenti képviselői rámutattak, hogy Janukovics és az oroszbarát koalíció voltaképpen a Juscsenko által kezdeményezett nyugatbarát külpolitika megváltoztatását, Moszkvához barátságos külpolitika bevezetését akarja elérni Taraszjuk menesztésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK