Fegyveres arab lovasok által felégetett falvak, megerőszakolt fekete nők, leölt férfiak. A szudáni Darfúrból ismerős jelenetek az utóbbi időben egyre inkább megtörténnek a határ túloldalán is. A százezrek halálát és milliók elvándorlását okoz darfúri konfliktus utolérte a csádiakat és az ide menekülő szudániakat is. A támadások mögött megint a szudáni iszlamista kormányt sejtik, amely azonban mindent tagad.

"Népirtás határok nélkül" - írja a brit Independent az egyre durvuló darfúri helyzetről. Füstölgő falu, porig égett kunyhója romjai között puszta kézzel a lángoknak ellenálló fémeszközöket kutató kislány, hamuhalmok előtt síró-rívó asszonyok. Nagyon is jól ismert jelenet ez a szudáni Darfúrban - írja brit lap -, csakhogy ez most a szomszédos Csádban történik.

Darfúrban, Szudán nyugati tartományában az iszlamista központi kormányzat által gerjesztett, évek óta dúló konfliktusban több mint 200 ezer embert gyilkoltak le, és több mint kétmilliót űztek el otthonából. Ám a népirtás egyre inkább átcsap a határon, a szomszédos Csádba is. Mind gyakrabban tűnnek fel a többnyire földműves fekete afrikaiak falvait feldúló, az asszonyokat megerőszakoló, a férfiakat leölő arab lovasok. Az újabb támadások mögött is a khartúmi kormányzatot sejtik, ám a szudáni kabinet visszautasítja a vádakat.

A becslések szerint eddig 90 ezer csádi menekült el otthonából a közeli városokba vagy menekülttáborokba - amelyekben már ott zsúfolódnak darfúri sorstársaik százezrei. Itt remélnek menedéket a vérengző arab lovasoktól, akiket gyakran személyesen is ismernek - többnyire a velük szomszédos arab falvak lakói. A lap szerint a csádi erőszak a múlt hónap végén indult, de csak most vált igazán komollyá: a milíciák menekülttáborokat is megtámadtak - például felgyújtották a helyi segélymunkások szállásait -, és összecsaptak a csádi hadsereggel is.

A csádi tájékoztatási miniszter szerint 40 ember halt meg két kisebb településen, Aradipében és Habilében, és nyolc csádi katonának kinyomták a szemét a támadók. Az ENSZ segélymunkásai szerint 22-en haltak meg, és 93 otthont perzseltek fel az arab fegyveresek a két faluban.

A támadók automata fegyverekkel és rakétavetőkkel is fel voltak szerelve, lovakon és tevéken érkeztek, némelyikük szudáni egyenruhát viselt - mondta a lapnak az aradipei Mahamat Abdurasset. A feketék lakta faluval szomszédos arab falut viszont nem bolygatták. Abdurasset szerint egészen november végéig jó viszonyban voltak a szomszédos arab falu lakóival, még vegyes házasságok is köttettek közöttük. Ám akkor az arabok elkezdték őket akadályozni abban, hogy megközelítsék földjeiket, és támadással fenyegetőztek.

Az egyre elharapódzó erőszakot jól jelzi, hogy csak a közeli városban - Kokou-Angaranában - 8000 ember keresett menedéket az elmúlt hetekben. A település polgármestere szerint az egész mögött a szudáni kormány áll, amely be akarja kebelezni Csád keleti tartományát. "Összeszedtek 21 csádi etnikai csoportot, amelyek arabnak gondolják magukat. Khartúm iszlám fundamentalista államot akar csinálni Csádból" - idázte a lap Bourdami Abdurahmant. A polgármesterhez hasonlóan a csádi kormányzat is Szudánt sejti az akciók mögött, ám a vádakat tagadja a szudáni kabinet.