Bush: Vesztésre állunk

2006.12.20. 13:27

George Bush első ízben hétfőn, a Washington Postnak ismerte el azt, hogy vesztésre áll az iraki rendezés ügye. Az amerikai kormányzat eközben lázasan dolgozik a megoldáson. Bush maga az iraki csapatok, sőt az egész amerikai hadsereg létszámának növelését tervezgeti, új védelmi minisztere pedig Bagdadban tájékozódik, ahol az utóbbi időben hetente közel ezer fegyveres támadást regisztrált egy amerikai felmérés.

"Nem nyerésre, vesztésre állunk" - mondta hétfőn a Washington Postnak George Bush. Az amerikai elnök először ismerte el ezt, pedig a novemberi választások előtt még kitartóan ismételgette, hogy nyerésre állnak a szövetségesek Irakban. A választáson pont a nyilvánvaló iraki kudarc volt az egyik oka, hogy a demokraták arattak az elnök pártjának jelöltjeivel szemben. Hiába azonban a demokrata előretörés, az elnök - mint a lappal közölte - ezt nem úgy értékeli, hogy ezzel a mielőbbi iraki kivonulásra kapott volna mandátumot, hanem úgy, hogy új módszerekel kell kidolgozni, amelyekkel sikerre vihető a küldetés.

Bush ezzel indokolta azt, hogy felkérte az új védelmi minisztert, dolgozzon ki egy tervet arra, miképp erősíthetik meg a hadsereget és a tengerészgyalogságot. Bush szerint növelni kell az USA általános katonai erejét, mert már nagyon túlterhelték - szinte töréspontra juttatták - a feladatok, főként az afganisztáni és az iraki küldetés. "Helyre kell állítanunk a haderőnket" - mondta az elnök, aki megerősítette, hogy rövid távon megnövelnék az Irakban állomásozó csapatok számát is. Az Egyesült Államoknak jelenleg körülbelül 140 ezer katonája állomásozik Irakban.

George Bush ugyan nem közölt számadatokat, de a Washington Post szerint a kormányzat illetékesei olyan terveken dolgoznak, amelyekben 70 ezer fős általános létszámnövelés szerepel, ennyivel emelnék az aktív katonák számát. Ennek költségei egyelőre beláthatatlanok, ám azt már tudni, hogy a kormányzat a 2007-es költségvetésből a már odaítélt 70 milliárd dollár felett további 100 milliárd dollárt igényel majd az iraki és afganisztáni köüldetések finanszírozására. A két küldetésre így a 2003-as invázió óta összesen 600 milliárd dollárt költenek majd el, ami felülmúlja a vietnami háború mai árakon 549 milliárd dollárosra becsült költségét is, minden idők legdrágább amerikai háborájává téve az iraki és afganisztáni akciót - írja az amerikai lap.

Eközben Bush lázasan igyekszik új stratégiát kidolgozni Irakra. Ennek legújabb fejlemélnyeként Bagdadba küldte Robert Gates védelmi minisztert, aki hétfőn esküdött fel posztjára. Gatest nem titkoltan elsősorban azért nevezték ki, hogy rendbe hozza az iraki helyzetet. Ennek érdekében a szerdán Bagdadba érkezett miniszter magas rangú iraki politikusoknál és az egységek vezetőinél tájékozódik a helyzetről, és vitatja meg velük a lehetséges megoldásokat.

Lesz is miről tájékozódnia és mit megvitatnia. A Pentagon hétfői jelentése szerint minden eddiginél gyakrabban intéznek támadást fegyveres ellenállók az amerikai és az iraki katonaság, illetve polgári lakosság ellen. Az utóbbi időben már hetente közel ezer támadást regisztráltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK