75 millió dollárt bukik buja papjain a portlandi érsekség

2006.12.20. 11:28

Egy peren kívüli egyezség keretében összesen 75 millió dollárt fizet ki pedofil papok áldozataionak a portlandi érsekség. Az oregoni egyházmegye biztosításából, hitelből és vagyontárgyaiból fedezi a kártérítést, amelyet összesen 170 egykoron molesztált személynek fizetnek ki.

Az amerikai Portland érseksége 75 millió dollárt költ a pedofil papok legalább 170 áldozatának kártalanítására egy peren kívüli egyezség keretében. Az egyezség kedden került nyilvánosságra az Egyesült Államokban. A dokumentumok szerint az érsekség 40,7 millió dollár jóvátételt fizet 143 sértettnek, illetve további 13,75 millió dollárt tartalékoltak el 26 olyan felperes részére, akivel még egyezkednek. Ezen kívül félretesznek még további 20 millió dollárt az esetleges jövőbeli molesztálási perek rendezésére.

A pénzt azonban nem teljesen saját zsebéből állja az érsekség: 51,75 millió dollárt biztosítótársaságok fizetnek, míg a többit fedezi saját forrásból az Oregon állambeli egyházmegye. Ehhez hiteleket vesznek fel, illetve vagyontárgyakat adnak el. A csődvédelmi eljárás keretében létrejött egyezség nem teszi szükségessé gyülekezeti ingatlanok vagy iskolák értékesítését.

A portlandi érsekség egyszer már kifizetett 50 millió dollárt a papi molesztálások 130 áldozatának. Csakhogy további sértettek 135 millió dolláros gyűjtőpert indítottak, ekkor az egyházmegye csődvédelmi eljárást kért maga ellen. Példáját azóta más egyházmegyék is követték. (A csődvédelmi eljárás bizonyos védettséget nyújt a hitelezőkkel, köztük a felperesekkel szemben.)

Eddig a legnagyobb kártérítést - 100 millió dollárt - a kaliforniai Orange érseksége fizette ki tavaly 87 sértettnek. A bostoni érsekség 85 millió, a Los Angeles-i pedig 60 millió dolláros jóvátételről állapodott meg a padofil papok áldozataival.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK