Végleg kirúgták a kolozsvári magyar oktatókat

2006.12.20. 13:19

Újabb határozatban rendelte el a kolozsvári egyetem szenátusa a két románellenes hangulatkeltéssel vádolt magyar oktató menesztését. Hantz Péter és Kovács Lehel magyar nyelvű feliratokat helyezett el az egyetemen, miután megelégelték, hogy nem teljesülnek a magyar nyelvű karok létrehozására tett kormányígéretek.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa újabb határozatban rendelte el szerdán Hantz Péter és Kovács Lehel adjunktusok menesztését a felsőoktatási intézményből. Erről Magyari Tivadar, a magyar tagozat egyik, ideiglenesen megbízott vezetője számolt be. A kolozsvári egyetem szenátusa legutóbb november 27-én zárta ki a két oktatót a BBTE oktatói testületéből, de az egyetem vezetősége szerint a BBTE rektora akkor csak felhatalmazást kért az egyetem vezető testületétől arra, hogy szankcionálja a két adjunktust.

A két magyar oktatót felforgatásra és románellenes hangulatkeltésre hivatkozva menesztették. A két tanár ugyanis engedély nélkül magyar feliratokat helyezett el az egyetemen az ellen tiltakozva, hogy máig nem jöttek létre önálló magyar nyelvű karok, nincsenek magyar nyelvű feliratok és a rektorok arcképcsarnokában sem kaphatnak helyet a magyar rektorok emlékplakettjei az állami egyetemen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK