Irán több hónapi halogatás után dokumentumokat adott át a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek a natanzi urándúsító létesítményében folyó munkáról - az erről szóló, csütörtökön lábra kapott híreket diplomáciai forrásból megerősítették.

Irán egy nappal azelőtt adta át a NAÜ-nél már régóta várt iratokat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatólag szavaz az urándúsítás felfüggesztésének elmaradása miatt Teheránra kivetendő szankciókról. Az iszlám köztársaság idén év elején kezdett urándúsításba a közép-iráni Natanzban működő részben föld alatti létesítményben. - Az iratok az urándúsítási munkákkal kapcsolatos részleteket tartalmaznak - mondták el diplomaták.

Az átláthatóság növelésének további jeleként Irán abba is belegyezett, hogy lehetővé teszi NAÜ-ellenőrök számára a mintagyűjtést a lavizán-siáni - már nem működő - kutatóintézetben használt berendezésekről. A NAÜ szakemberei idén egyszer már gyűjtöttek mintákat néhány berendezésről, amelyről úgy tudták, Lavizánból valók - s a mintákból ki is mutatták magasan dúsított uránium nyomait -, de az ellenőrző vizsgálat elvégzését az irániak egészen mostanáig nem engedélyezték.

A nyugati diplomaták mindazonáltal figyelmeztettek: ha a hatok az elkövetkező néhány órában egyezségre jutnának az Irán elleni szankciókat bevezető BT-határozatról, elképzelhető, hogy Teherán megint visszakozik.