Ismét madárinfluenza-járványról beszélnek a Távol-Keleten, ahol egyre több helyen találnak megbetegedett szárnyasokat. Vietnamban augusztus óta most először bukkant fel a H5N1 vírus, és már most több ezer szárnyas pusztított el, Dél-Koreában pedig egy hónap alatt immár a negyedik madárinfluenza-gócot találták meg.

A vietnami madárinfluenza-járvány újabb hulláma átterjedt a Mekong folyó deltájának négy további térségére - közölte csütörtökön Hanoiban a mezőgazdasági minisztérium. Csaknem 8300 szárnyas pusztult el az újabb járvány vagy az annak visszafogását célzó kényszervágások nyomán.

Augusztus óta most, decemberben bukkant fel először a H5N1 vírusa az indokínai országban. A járványügyi helyzetet súlyosbítja, hogy a parasztok öntözőcsatornákba hajítják elpusztult szárnyasaik tetemeit, illetve szélnek eresztik H5N1-gyanús baromfi-állományukat.

Közben több tízezer szárnyas leölését tervezik Dél-Koreában is, miután egy hónap leforgása alatt immár a negyedik madárinfluenza-gócot fedezték fel az országban. Itt 2003 decembere és 2004 márciusa között közel 5,3 millió baromfit pusztítottak el a madárvész miatt.

Az újabb megbetegedést a Szöultól mintegy 90 kilométerre délre fekvő Aszan melletti kacsafarmon észlelték csütörtökön. A mezőgazdasági minisztérium szerint a vírus felbukkanása miatt három kilométeres körzetben 23 ezer szárnyast pusztítanak el, 10 kilométeres körzetben korlátozni fogják a baromfi szállítását, ötvenezer tojást pedig már elpusztítottak. A minisztérium szerint az aszani baromfifarmon a madárinfluenza erősen fertőző vírusára bukkantak rá, de egyelőre nem tudni, hogy az emberre is veszélyes H5N1 altípusról van-e szó.

A madárinfluenza továbbra is állatbetegségnek számít, de 2003 vége óta 260 ember - zömében a beteg madarakkal érintkezésbe kerülő személyek is megfertőződött a vírussal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint közülük 154-en meghaltak.

Vietnamban korábban 93 emberi fertőződést regisztráltak, amelyek közül 42 végződött halállal. Ezzel Vietnamé a második legrosszabb adat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvántartása szerint csak Indonézia előzi meg 57 halálos áldozattal. Dél-Koreában viszont eddig nem követelt emberi áldozatot a madárinfluenza.