A vegyi anyagok szigorú ellenőrzésével, a mobilhívások barangolási tarifáinak letörésével, és a megtévesztő címkék betiltásával szolgálta legjobban polgárai életét idén az EU - derül ki abból a tízes listából, amit az Európai Bizottság honlapján tettek közzé.

Összeállította az Európai Bizottság (EB) azt a 2006-ban meghozott tíz intézkedést, amelyek idén legjobban növelték az uniós polgárok jólétét - olvasható az EB honlapján. A toplistán szerepel többek között az, hogy az Unió 2006-ban lépéseket tett annak érdekében, hogy betiltsák a megtévesztő feliratok elhelyezését az élelmiszerek csomagolásán. Így szabvány rögzíti azt is, hogy milyen feltételeknek kell például az "alacsony zsírtartalmú" élelmiszereknek megfelelniük.

Az EU lépéseket tett az Unió mobilhívások barangolási díjával kapcsolatban is. Ennek keretében sikerült letörni az irreálisan magas díjakat, amelyek néhány esetben, akár négyszer is drágábbak voltak, mint a belföldi hívások. Az EU új jogszabály-tervezetet dolgozott ki, amelynek értelmében, 2007 nyarától tarifa-csökkenésre kerül sor: a legmagasabb díjak akár 70 százalékkal is mérséklődhetnek.

Új jogszabály gondoskodik arról is, hogy az ipari szereplők a vegyi anyagokat - ahol csak lehet - biztonságosabb szerekre cseréljék fel. Több mint 30 ezer vegyi anyag esetében pedig a gyártók tájékoztatást kötelesek adni az esetleges kockázatokról és azok csökkentésének módjáról is.

Ami a technológia területét illeti, az EU saját műholdas navigációs rendszer, a Galileo kifejlesztésén dolgozik. A 30 műholdból álló rendszer, mely teljes működési kapacitását 2008-ban éri el, a szárazföldi, a tengeri és a légi közlekedésben nyújthat majd segítséget.

Felkerült a listára az is, hogy az EU csapatokat küldött a két konfliktus sújtotta országba, Kongóba és Dél-Libanonba. Kongóban az uniós erők hozzájárultak a stabilitás megőrzéséhez, így az afrikai országban több mint 40 év után, első ízben került sor demokratikus elnöki és parlamenti választásokra.