Száznegyven jobbközép személyiség, volt és jelenlegi miniszterek és parlamenti képviselők, köztük Jean-Pierre Raffarin volt kormányfő is támogatásáról biztosította pénteken a francia jobboldal elnökjelölti tisztéért kampányoló Nicolas Sarkozy francia belügyminisztert, lényegében szabaddá téve ezzel az utat a politikus elnökjelöltsége előtt.

Sarkozy a Népi Mozgalom Uniója (UMP) konzervatív párt eddigi egyetlen hivatalos elnökjelöltje, egyszersmind a pozíció toronymagas esélyese. A legutóbbi - igaz, nem a párttagok, hanem a szimpatizánsok körében készített - fölmérés szerint Sarkozy támogatottsága 82 százalékon áll, szemben a két szóba jöhető párton belüli ellenfelével, Michele Alliot-Marie védelmi miniszterrel és Dominique de Villepin kormányfővel, akiknek népszerűsége 9-9 százalékos.
Az UMP január 14-én választ elnökjelöltet.

A nagy ellenfél szocialisták (PS) már novemberben eldöntötték, kit indítanak a jövő tavaszi elnökválasztáson, elsöprő többséggel fölsorakozva Ségolene Royal mögött.

Az elnökválasztás április 22-i első fordulójában várhatóan Royal és Sarkozy méri össze az erejét egymással és a többi elnökjelölttel. Az UMP és a PS jelöltjének a támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint jelenleg nagyjából egyenlő.